Το βελανιδοδάσος ¨Μάνινα¨, από ψηλά

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Πολύ όμορφες φωτογραφίες, του βελανιδοδάσους ¨Μάνινα¨, στην περιοχή Ξηρομέρου, πήρε πρόσφατα με τη χρήση drone,  ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς, εικόνες που δείχνουν αμφιθεατρικά την διαδρομή που οδηγεί προς το Μοναστήρι του Λιγοβιτσίου, ενώ η θέα της λίμνης Οζερός και του κάμπου είναι εντυπωσιακή!

Το βελανιδοδάσος είναι μοναδικό στα Βαλκάνια και από τα λίγα που έμειναν στην Ευρώπη. Η έκταση του δάσους είναι αρκετές χιλιάδες στρέμματα και βρίσκεται στα όρια των Δήμων Στράτου, Αστακού, Οινιαδών και Φυτειών και είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό βρίσκεται η λίμνη Οζερός με έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από τις ιστορικές μαρτυρίες, παραδόσεις του λαού και παρεχόμενες από τα πολυπληθή σπήλαια, ενδείξεις, συμπεραίνεται ότι τα άλλοτε εκτεταμένα και βαθύσκια βελανιδοδάση της Ακαρνανίας χρησιμοποιούταν από την απαρχή των ιστορικών χρόνων ως ενδιαίτημα πατριαρχικών οικογενειών ποιμένων, οι αγέλες των κτηνοτροφικών ζώων των οποίων έβρισκαν άφθονη τροφή στα βελανίδια.

Τα βελανιδοδάση πλέον καταστρέφονται και εάν δε ληφθεί κρατική μέριμνα θα αφανισθούν εντελώς, μη αφήνοντας ούτε ίχνος των πάλαι ποτέ βαθυσκιών βελανιδοδασών.

Για τη διατήρηση και τη φυσική αναγέννηση του δάσους θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα από την πολιτεία, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, ώστε να σταματήσει η παράνομη υλοτομία και να προστατευτεί το δάσος.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς