Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η μόνη αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα - τους υγροτόπους, γιορτάζεται κάθε 2 Φεβρουαρίου από το 1997 από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους και άλλους φορείς. Σηματοδοτεί την επέτειο της Σύμβασης που υιοθετήθηκε το 1971 ως διεθνής συνθήκη. Η πρώτη από τις σύγχρονες παγκόσμιες πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες.
Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι και η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την κρίσιμη σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη
Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποίησε 2 ενημερωτικές παρουσιάσεις στους σπουδαστές των ειδικοτήτων: Τεχνικός Δασικής Προστασίας, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού και Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του Δ.ΙΕΚ Αγρινίου, την Πέμπτη 27 και στους σπουδαστές των ειδικοτήτων: Τεχνικός Δασικής Προστασίας και Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.
Τα θέματα των παρουσιάσεων ήταν 1ο) το υδροχαρές Δάσος Φραξιάς στο Λεσίνι – «Ανακηρυγμένο Μνημείο της Φύσης» και 2ο) ο Οικοτουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές - δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Φορέας στα πλαίσια προώθησης των ήπιων μορφών τουρισμού στο Εθνικό Πάρκο. Στο τέλος των παρουσιάσεων μοιράστηκε στους σπουδαστές έντυπο υλικό από τις δράσεις του Φορέα.
Την Τρίτη 01/02/2022 πραγματοποιήθηκε επίσης, από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης, απελευθέρωση ενός φοινικόπτερου στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, στο ανάχωμα του Ντολμά. Το παρυδάτιο πτηνό, γνωστό κυρίως με την ονομασία φλαμίνγκο, είχε βρεθεί στην περιοχή της Καρδίτσας με κάταγμα στο αριστερό φτερό και αφού περιθάλφθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, εστάλει προς απελευθέρωση στο Εθνικό Πάρκο, στους υγροτόπους του οποίου διαχειμάζουν κάθε χρόνο μεγάλοι πληθυσμοί από φλαμίνγκο.
Ο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων προσπαθεί διαρκώς όχι μόνο μέσω των Δράσεων Ευαισθητοποίησης αλλά και του συνολικού του Έργου για την προστασία των υγροτόπων στις περιοχές ευθύνης του να τηρήσει και να μεταδώσει το φετινό μήνυμα της Γενικής Γραμματέας της Σύμβασης για τους Υγροτόπους κα Martha Rojas Urrego:
«Η συνετή και βιώσιμη χρήση των υγροτόπων δεν είναι μόνο δυνατή - είναι κρίσιμη για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Η συνεχιζόμενη βλάβη αυτών των οικοσυστημάτων που συντηρούν τη ζωή θα έχει τρομερές συνέπειες αν δεν δράσουμε τώρα. Από πολλές απόψεις, οι υγρότοποι είναι η σανίδα σωτηρίας μας για το μέλλον. Και πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε χρόνο, κεφάλαιο - και καρδιά - για να τους σώσουμε».
Φωτογραφία πάνω: Σωτήρης Σιωμής - Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας, Μεσολόγγι