Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
Τα παλιά σπίτια του χωριού μας ιδιαίτερα αυτά που είναι χτισμένα με ντόπιες πέτρες και τούβλα, αν και κάποια από αυτά δεν κατοικούνται πλέον εκπέμπουν μια ιδιαίτερη γοητεία, λες και κρατάνε μέσα τους μυστικά και ιστορίες για να μας θυμίζουν το παρελθόν μιας περασμένης εποχής…
Οι λαξευμένες πέτρες προέρχονταν κυρίως από τα νταμάρια της Αγίας Παρασκευής, στο Αγρίνιο, ενώ τα τούβλα και τα κεραμίδια της σκεπής κατασκευάζονταν στα ντόπια καμίνια ή κεραμιδαριά που υπήρχαν κάποτε στο χωριό μας… Τα θεμέλια και ο ισόγειος χώρος χτίζονταν με τις πέτρες και στον όροφο οι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν τα τούβλα που ήταν πιο ελαφρύ υλικό και ευκολοδούλευτο, ενώ ξύλινα μαδέρια τοποθετούνταν ενδιάμεσα για να στηριχτεί το σανιδένιο δάπεδο και η στέγη με την κεραμοσκεπή.
Στον πάνω όροφο συνήθως ήταν τα υπνοδωμάτια, το σαλόνι και η κουζίνα που βρίσκονταν ενίοτε και στο κατώγι ή στην αυλή. Πόρτες και παράθυρα ήταν σχεδόν πάντα ξύλινα και δίφυλλα. Η επικοινωνία γινόταν εσωτερικά με ξύλινη σκάλα ενώ υπήρχε επίσης πολλές φορές και εξωτερική πέτρινη σκάλα.
Σπίτια που μέσα ζούσαν μια, δυο ή και περισσότερες οικογένειες, σπίτια που ¨έσφυζαν¨ από ζωντάνια και εξέπεμπαν χαρά και όμορφες ανθρώπινες στιγμές!
Οι χτιστάδες ήτανε είτε ντόπιοι, είτε ηπειρώτες οι οποίοι δουλεύανε συντροφικά και κουβαλούσαν μαζί τους κι όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δουλειά τους. Χρησιμοποιούνταν κάρα για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών κυρίως άλογα ή μουλάρια, που κουβαλούσαν την πέτρα, τα τούβλα και τον ασβέστη από το καμίνι, την άμμο από το ποτάμι, το νερό από τα πηγάδια ή τις δημόσιες βρύσες και γενικά για όλες τις απαραίτητες εργασίες.
Στα Καλύβια υπάρχουν ακόμη τέτοια όμορφα σπίτια, ο χρόνος όμως έχει αφήσει τα σημάδια του και την φθορά του… Δείτε ενδεικτικά μερικά από αυτά: