Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στους υγρότοπους!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Με τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που γιορτάζει τα 40 χρόνια οικολογικής δράσης, δεκάδες εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, τοπικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς Διαχείρισης, συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (15-16/1/2022) στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού σε μεγάλους και μικρούς υγρότοπους για τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών!

Ο καλός καιρός βοήθησε στις μετρήσεις, που έγιναν μεταξύ άλλων και στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού και στον Αμβρακικό, ενώ ακόμα και οι πιο μικροί υγρότοποι αποζημίωσαν τους παρατηρητές πουλιών με φτερωτές εκπλήξεις κάθε (υδρόβιας) οικογένειας.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) συνεχίζονται καθ' όλη την τρέχουσα εβδομάδα καθώς και το επόμενο Σαββατοκύριακο 22-23/1, σε υγρότοπους διεθνούς ή εθνικής σημασίας, όλοι ζωτικής σημασίας για τα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά που βρίσκουν σε αυτούς ένα πολύτιμο -και αναντικατάστατο- καταφύγιο.

Μέχρι στιγμής, έχουν καλυφθεί στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών περισσότεροι από 65 υγρότοποι στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και έχει καλυφθεί το 58% της συνολικής έκτασης των 224 ελληνικών υγροτόπων.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών μέσω ετήσιων καταμετρήσεων που διεξάγονται ταυτόχρονα στα μέσα Ιανουαρίου κάθε έτους σε χιλιάδες υγρότοπους ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιούνται αδιάλειπτα από το 1968 και υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από το 1997!

Πάνω φωτογραφία: Τον χειμώνα, τα Φοινικόπτερα "χρωματίζουν" τους ελληνικούς υγρότοπους σχηματίζοντας μεγάλα κοπάδια.(Αντώνης Στούμπας)

 1) Υγρότοποι Μεσολογγίου (Φωτ.: Κυριάκος Γαλάνης)

 

2) Αμβρακικός Κόλπος (Φωτ.: Πάνος Χασκής)

 

3) Στην τοποθεσία Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας (Νικόλαος Νούλας).

 

4) Χουλιαρομύτες στο Μεσολόγγι (Φωτ.: Νίκος Νούλας)

 

5) Μέχρι στιγμής, έχουν καλυφθεί στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών περισσότεροι από 65 υγρότοποι στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και έχει καλυφθεί το 58% της συνολικής έκτασης των 224 ελληνικών υγροτόπων.

 

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

https://www.ornithologiki.gr/el/