Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Πολλές ανακοινώσεις και δηλώσεις επισήμων φορέων της Αυτοδιοίκησης είχαμε σήμερα επ΄αφορμή της εκδημίας του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Κοσμά, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αύριο Τρίτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 15:00.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά το άγγελμα της κοιμήσεως του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρού ΚΟΣΜΑ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 13.00. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη, την εισήγηση του Δημάρχου κ. Λύρου Κων/νου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ένας υποδειγματικός ποιμενάρχης που πάντα στήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ήταν πάντοτε παρών στα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας. Η επί πολλά έτη εμπνευσμένη και δημιουργική Ποιμαντορία Του, σε όλους τους τομείς, με το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα δημιουργικής διάβασης, αλλά συγχρόνως αφήνει και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη Μητρόπολή μας. Θα θυμόμαστε πάντα το έργο και τις προσπάθειες του και ευχόμαστε να είναι αιώνια η μνήμη του.

ΟΜΟΦΩΝΑ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους οικείους του Μακαριστού Επισκόπου. Να κηρυχθεί, ως ημέρα πένθους για το Δήμο, η ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του Μακαριστού Μητροπολίτη μας. Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημοτικά καταστήματα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, από σήμερα έως και την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας . Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη, κατά την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του σεπτού Ιεράρχη και να γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος και απόδοση τιμής και μνήμης. Να κατατεθεί χρηματικό ποσό σε Κοινωφελές ίδρυμα στη μνήμη του εκλιπόντος. Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία. Η Δημοτική Φιλαρμονική να παιανίσει κατά την διάρκεια της εξόδιου πομπής. Να αποδοθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Να αναρτηθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου.

 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για την εκδημία του Μητροπολίτη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου εκφράζει την βαθιά θλίψη του για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά.

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχασε τον σεπτό Ιεράρχη της, ο οποίος στα χρόνια της αρχιερατικής ποιμαντορίας του, υπηρέτησε με συνέπεια και απαράμιλλη προσήλωση  τον Τόπο και την Ορθοδοξία.

Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου επί παρόντων 45 μελών:

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι    Π Α Μ Ψ Η Φ Ε Ι

Να κηρυχθεί η ημέρα της εξόδιου ακολουθίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως ημέρας πένθους για το Δήμο Αγρινίου.

Να παραστεί στην τέλεση της εξόδιου ακολουθίας ο Δήμαρχος Αγρινίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  Αγρινίου.

Να εκφράσει  τη βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια  στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο χριστεπώνυμο ποίμνιο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους οικείους του.

Να επιδώσει την παρούσα απόφαση στην οικογένεια του εκλιπόντος, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, μετά το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του ποιμενάρχη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης, κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του ανέπτυξε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ως Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας συνδέθηκε με τον πιστό λαό της περιοχής μας, με δεσμούς αμοιβαίας αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης. Διακρίθηκε για τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση, την σπουδαία ακαδημαϊκή του πορεία, το ήθος του, την ταπεινότητα του, την απλότητά του και την πίστη στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας».

Κατόπιν της εισηγήσεως του Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

• Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, ως ένδειξη πένθους.

• Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια των υπηρεσιών της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

• Να εξουσιοδοτηθεί η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας για την ρύθμιση λεπτομερειών της παρούσας.

• Να παραστεί ο Περιφερειάρχης  και αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.

• Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του αοίδιμου Επισκόπου εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

• Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

• Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας.

• Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Στο μήνυμά του αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Ο σεπτός ιεράρχης ακολούθησε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες τον χρηστό ζυγό της ιερωσύνης και αρχιερωσύνης.

Με την άσβεστη φλόγα που τον διέκρινε άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην θρησκευτική και πνευματική ζωή του τόπου μας. Σε όλη του τη διαδρομή επέδειξε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνηµα, αγάπη προς τον Χριστό, την Εκκλησία, αλλά και προς τον άνθρωπο. Υπήρξε ένας βαθιά μορφωμένος και δραστήριος ποιμενάρχης, που αφήνει πίσω του μεγάλο και θεάρεστο έργο.

Υπήρξε άοκνος υπηρέτης του λαού και του κλήρου της Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Από το ποίμνιο του εξετιµήθη και αγαπήθηκε.

Γι’ αυτό η θλίψη κατέλαβε όλους, για την απώλεια του καλού και αγαθού ποιµενάρχη».

 

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Αιτ/νίας κας Μαρίας Σαλμά

Ημέρα πένθους η σημερινή για την Αιτωλοακαρνανία. Ο πνευματικός Ποιμένας της Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, πέρασε στην αιωνιότητα.

Η ταπεινότητά του υπήρξε παραδειγματική, καθώς διήγαγε βίο λιτό, παραμένοντας πιστός στις αρχές και τα διδάγματα της Ορθοδοξίας. Ο λόγος του υπήρξε ένθερμος αλλά και παρηγορητικός, για πλήθη συνανθρώπων  μας που αναζητούσαν κοντά του ηρεμία ψυχής στις δύσκολες στιγμές τους.

Πάντα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και τις κρίσεις της κοινωνίας μας, κατέθεσε το περίσσευμα της αγάπης του, της αλληλεγγύης και της έμπρακτης υποστήριξής  του.

Υπήρξε ένας σεμνός και Άξιος Ιεράρχης, που τίμησε το Εκκλησιαστικό αξίωμά του, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη κοινωνικού και θρησκευτικού έργου.

Ας είναι η Μνήμη του Αιώνια.

  

Συλλυπητήρια δήλωση του Δήμαρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου:

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την εκδημία  του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά. 

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  έχασε τον Ιεράρχη της ο οποίος υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής επί σειρά ετών.

Ως Δήμαρχος Αγρινίου συνεργάστηκα μαζί του για θέματα που αφορούσαν την Μητρόπολη  ενώ μέσα από συγκεκριμένες δράσεις αντιμετωπίσαμε ζητήματα  φτώχειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνανθρώπων μας. Ο μακαριστός Μητροπολίτης διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του  προσφέροντας ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο χριστεπώνυμο ποίμνιο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους οικείους του.

Η μνήμη αυτού «είη άληστος και αιωνία».

 

Δήλωση Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου

Θλίψη και συγκίνηση προκαλεί η απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη  Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου και σε εμένα προσωπικά.

Η επί πολλά έτη εμπνευσμένη και δημιουργική  Ποιμαντορία  Του, σε όλους τους τομείς, με το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα δημιουργικής διάβασης, αλλά συγχρόνως αφήνει και ένα  δυσαναπλήρωτο κενό στη  Ιερά Μητρόπολή μας.

Η απώλεια του αγνού ανθρώπου του Θεού, του ακάματου και σεμνού λειτουργού της εκκλησίας, αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία  της Ελλάδας και για την Ορθοδοξία.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε ένας υποδειγματικός ποιμενάρχης που πάντα στήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και ήταν πάντοτε παρών στα μείζονα προβλήματα της περιοχής μας.

Θα κατέχει πάντα ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές μας.

Στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στους οικείους του απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια μου.

Αιωνία του η μνήμη.

 

Δήλωση κας Χριστίνας Σταρακά, επικεφαλής αντιπολίτευσης δήμου Αγρινίου

Ένα πρότυπο ιεράρχη, ένας ικανότατος Μητροπολίτης επί 16 συναπτά έτη, ένας ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στην τοπική μας εκκλησία αλλά και σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, με σπουδαίο εκκλησιαστικό, πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Έργο πολύπλευρο και πολυδιάστατο. Συμπαραστάτης πάντοτε σε όλους όσους τον είχαν ανάγκη.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για πολλά χρόνια, αλλά και την ευλογία να συζητούμε πολλές φορές για όλα τα σύγχρονα προβλήματα, τις ανάγκες της κοινωνίας, τις πνευματικές αναζητήσεις και την πορεία της ορθοδοξίας.

Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους στενούς του συνεργάτες, σε όλο τον ιερό κλήρο της Αιτωλοακαρνανίας, στην Ιεραρχία της Ελλάδας και σε όλους τους πιστούς της Εκκλησίας μας.»