?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Κοσμάς

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Κοσμάς

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Εκοιμήθη σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, σε ηλικία 77 ετών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, μετά την μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό, βυθίζοντας στο πένθος την Αιτωλοακαρνανία, ενώ οι καμπάνες στους ναούς κτυπούν πένθιμα.

Να θυμίσουμε ότι, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 ο Μητροπολίτης Κοσμάς, είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά τα Καλύβια Αγρινίου, όπου είχε τελέσει την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων, παρουσία πλήθος πιστών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ στην συνέχεια διακομίστηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Κοσμάς είχε αποσωληνωθεί αλλά παρέμενε νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πορεία και η παρακαταθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά στην ηγεσία της τοπικής εκκλησίας

Θλίψη σκόρπισε η εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, μετά από 16 χρόνια στο πηδάλιο της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μεγάλη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε στην Σκουτεσιάδα του Δήμου Αγρινίου το έτος 1945 από ιερατική απλή και φτωχική οικογένεια.

Ο πατέρας του π. Ευστράτιος και η Πρεσβυτέρα μητέρα του Θεοδοσία μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους με πολλές θυσίες και στερήσεις την εποχή εκείνη με αγάπη και σεβασμό προς την Εκκλησία. Τους φύτεψαν ευσέβεια, αγάπη, σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

Η ανταπόκριση των παιδιών της πολύτεκνης αυτής οικογένειας ήταν θετική και ακολούθησαν τον αείμνηστο πατέρα τους προσφέροντας μεγάλη πνευματική ωφέλεια τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και στην κοινωνία.

Από μικρός γαλουχήθηκε με γνήσια πίστη και αγάπη προς τον Θεό αλλά και προς την πατρίδα Ελλάδα, αγαθά που κληρονόμησε από τους γονείς του και από τους Δασκάλους του στο Χωριό Μεγάλη Χώρα, εκεί που ήταν εφημέριος ο πατέρας του.

Παρακολουθούσε, παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου του, ανελλιπώς τα μαθήματα του κατηχητικού Σχολείου και το καλοκαίρι πήγαινε στις παιδικές Χριστιανικές κατασκηνώσεις.

Μετά από τις Γυμνασιακές του σπουδές που ολοκλήρωσε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνεχίζει Ανώτατες σπουδές στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό.

Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή, περισσότερο από αγάπη για τον Θεό,την Εκκλησία και όχι για προσωπικά ωφέλη.

Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος, όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο.

Αργότερα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνει το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ιεροκήρυκα σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επί τριάντα χρόνια υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Ιεροκήρυκας. Κήρυττε το λόγο του Θεού σε όλους του Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, βοηθώντας το έργο της Μητρόπολης.

Ίδρυσε το Χριστιανικό Όμιλο Νέων στο Μεσολόγγι που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη. Οργάνωσε σε όλες τις πόλεις του Νομού κύκλους μαθημάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία με τη συνδρομή των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Επισκέπτονταν σχολεία και με την συνδρομή των καθηγητών κήρυττε το λόγο του Θεού και συζητούσε με τους μαθητές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, των Μητροπολιτών, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Πειραιώς Καλλινίκου, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, Άρτας Ιγνατίου, Ηλείας Γερμανού, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, Σταγών και Μετεώρων Σεφαφείμ, Καρπενησίου Νικολάου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, Ξάνθης Παντελεήμων, Ζακύνθου Χρυσοστόμου, Νέας Σμύρνης Συμεών, Πατρών Χρυσοστόμου, Φαναριοφαρσάλων Κυρίλλου, του Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ, Εκπροσώπων άλλων Μητροπόλεων, πολλών Αρχιμανδριτών, Ιερέων, Μοναχών πολλών Μητροπόλεων, Αγιορειτών Καλογέρων, της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, Φορέων και Συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ενθρόνισης του κ. Κοσμά.

Απευθυνόμενος στους πιστούς και στον νέο Ιεράρχη ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είπε: «…είναι πολύ βαρύ το έργο που επωμίζεσαι. Ευχόμεθα οι ώμοι σου να είναι τόσο ισχυροί ώστε να σηκώσουν το βάρος εκείνων των αναγκαίων αναδιοργανωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν εις την Μητρόπολη αυτή προκειμένου και ο Ιερός Κλήρος πρωτίστως να αντιληφθεί πως έχει Ποιμένα υπέρ της κεφαλής του και να αντιληφθεί ποιό είναι το καθήκον του».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, αφού ευχαρίστησε τον Θεό για την ανάδειξή του σε Επίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αγίους Ιεράρχας για την εκλογή του ως Μητοπολίτου στην Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Κλήρο και το Λαό, παρουσίασε το πρόγραμμα του, το όραμά του, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στη Μητρόπολή του.

Κάλεσε σε συστράτευση τους Θεολόγους καθηγητές για να μιλάνε ελεύθερα στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως.

Στις 6 Νοεμβρίου 2005 έγινε η επίσημη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, παρουσία Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναχών από το Άγιο Όρος, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και χιλιάδων πιστών που ήρθαν από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Ελλάδος, για το νέο Μητροπολίτη.

Απλός Καλόγερος, όπως ο ίδιος έλεγε, παρέμεινε εργατικός, πράος, ταπεινός, τίμιος, ασκητικός.

Τόνιζε πάντοτε ότι «ο λόγος του Θεού είναι από μόνος του θελκτικός. Γι΄ αυτό επιμένω στην προσωπική του καθενός συνέπεια στην Ορθόδοξο Εκκλησία και Παράδοσή μας. Αν απεμπλακεί ο καθένας από το εγώ του, τότε θα πλησιάσει και θα ενωθεί με το Θεό».

Ως Πνευματικός Πατέρας έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη νεολαία. Πολλοί από τους νέους καθοδηγήθηκαν από τον Πατρο-Κοσμά και έγιναν Κληρικοί, Μοναχοί, Ιεροψάλτες. Τακτικότατες ήταν και οι επισκέψεις του σε σχολικά ιδρύματα.

Ίδρυσε το βιβλιοπωλείο στην πόλη του Μεσολογγίου δίνοντας το όνομα «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». Στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου λειτουργούν Σχολές Αγιογραφίας. Επίσης έθεσε σε λειτουργία Σχολές Βυζαντινής Μουσικής.

Με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολιτή Κοσμά έγινε η ανακαίνιση των Γραφείων της Ιεράς Μητρόπολης στο Μεσολόγγι. Μετά από εισήγησή του, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε οι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας να εορτάζονται κάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού.

Επίσης, με απόφασή του την Κυριακή αυτή τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε διαφορετικό Ιερό Ναό της Μητροπόλεως, έτσι ώστε να γνωρίσουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες τους Αγίους του τόπου.

Περιόδευσε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης, δίνοντας έμφαση στα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού που επισκεπτόταν σχεδόν κάθε χρόνο τελώντας το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς συχνά τόνιζε ότι η μεγαλύτερή του χαρά είναι όταν λειτουργεί στην ύπαιθρο, στα χωριά.

Μια πολύ σημαντική κοινωνική δράση ξεκίνησε στο Αγρίνιο η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου ιδρύοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Αγρινίου και θα προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα δωρίζουν επιχειρήσεις της περιοχής.

Στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, άρχισε να λειτουργεί η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων, με την προσωνυμία, Διακονία Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία».

Ίδρυσε τις Σχολές Γονέων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο με συνάξεις ανά δεκαπενθήμερο και ομιλητές Ιεράρχες, Αγιορείτες Πατέρες, επιστήμονες, καθηγητές και δασκάλους. Για τις Σχολές Γονέων θα πει:

«Καλούμαστε νά ναδείξουμε τήν οκογένεια μία ληθινή «κατ’ οκον κκλησία» ποία θά δώσει στήν κοινωνία μας ληθινό νόημα πάρξεως καί ζως καί θα ναθρέψει λοκληρωμένους νέους βλαστούς». Σχολές Γονέων δημιουργούνται και σε άλλες περιοχές της Μητρόπολης.

Ενέπνευσε πολλούς ιερείς της Μητρόπολης, οι οποίοι οργανώνουν στις Ενορίες της κοινωνικά φροντιστήρια. Μα περισσότερο κόπιασε, ώστε οι νέοι να συμμετέχουν στο «Σχολείο του Χριστού», το Κατηχητικό Σχολείο.

Τέλος, συνέγραψε θεολογικά άρθρα και πατερικές μελέτες υπερασπιζόμενος το Μυστήριο των Μυστηρίων, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, με αφορμή τις ύβρεις και τις συκοφαντίες που εκτοξεύονται τους τελευταίους μήνες σε βάρος της Θείας Κοινωνίας, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Με πληροφορίες από romfea.gr