Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Πρωτοχρονιάς, στα Καλύβια

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Αγίου Βασιλείου, εορτάσθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων η πρώτη ημέρα του Νέου Έτους!

Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται επίσης η μνήμη της Αγίας Εμμελείας και του Αγίου Τηλεμάχου.

Τις ιερές ακολουθίες τέλεσε ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, συνοδεία των ιεροψαλτών, ενώ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπονται και η χρήση μάσκας από τους πιστούς.

Ποιος ήταν ο Μέγας Βασίλειος του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα

Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, σύμφωνα με τη θεολογία γεννήθηκε το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Αποτέλεσε εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, σπουδαίος ιεράρχης και κορυφαίος θεολόγος, γι’ αυτό και ανακηρύχτηκε Άγιος και Μέγας. Είναι ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος ασκητής και θαυματουργός, η Οσία Μακρίνα και ο Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας.

Μετά τα εγκύκλια μαθήματα που πήρε στην πατρίδα του, ο Βασίλειος στάλθηκε στο Βυζάντιο για ευρύτερες σπουδές. Το 351 πήγε στην Αθήνα. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φυσική κ.ά. Γνωρίστηκε με τον Ιουλιανό, μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου και αργότερα μεγάλο πολέμιο του Χριστιανισμού, και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Καισάρεια, όπου άσκησε το επάγγελμα του ρήτορα, όπως και ο πατέρας του.

Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή «Βασιλειάδας». Αποτέλεσε πρότυπο κέντρο περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ανθρώπων. Ουσιαστικά, η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων.

Ο Μέγας Βασίλειος, εκτός των άλλων έργων του, έγραψε και την εκτενή Θεία Λειτουργία, που, μετά την επικράτηση της συντομότερης Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελείται 10 φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα: Tην 1η Ιανουαρίου (όπου γιορτάζεται και η μνήμη του), τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, τις παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο.

Αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του για την ενότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, που μαστιζόταν τότε από θεολογικές έριδες. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετώ