Μεσολόγγι: Άνοιξε τις ¨πύλες¨ του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 

Η έναρξη λειτουργίας του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με κάθε επισημότητα στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, παρουσία των επισήμων αρχών, εκπροσώπων φορέων και πολλών επισκεπτών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε ότι, επιτέλους, ο αρχαιολογικός θησαυρός της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκει την στέγη που του αξίζει, εκφράζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός πως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέβαλλε στην «αναγέννηση» και αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου, μέσω της ένταξής του στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού και την χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας με το ποσό των 2.257.898,96 ευρώ.

Σημειώνεται πως το έργο εντάχθηκε στο τέλος του 2017 και περιλάμβανε τρία υποέργα, το πρώτο εκ των οποίων ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και το τελευταίο, τον Φεβρουάριο του 2021. Επιπλέον, η αποκατάσταση του Ξενοκράτειου είναι ένα από τα πρώτα έργα που ολοκληρώνονται στα πλαίσια της ΟΧΕ, μαζί με την ανάπλαση της Νότιας Εισόδου Αιτωλικού και την ανάπλαση του Διαύλου Πόλης, της οδού Κύπρου και του Βυρώνειου Πάρκου στην Ι.Π. Μεσολογγίου. Την αποκατάσταση του κτιρίου ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από την παραχώρηση του κτιρίου από τον Δήμο στο Υπουργείο για τη στέγαση του σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο κ. Φαρμάκης, ευχαρίστησε το σύνολο των συντελεστών του έργου, σημειώνοντας την άριστη δουλειά που έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και την προϊσταμένη, Ολυμπία Βικάτου, τονίζοντας ότι ένα ακόμα έργο πολιτισμού «φωτίζει» την Αιτωλοακαρνανία και έπεται ακόμα πιο δυναμική συνέχεια. «Μετά την ολοκλήρωση του αρχοντικού Χρυσόγελου και το Ξενοκράτειο, σειρά παίρνουν τώρα, το εμβληματικό κτίριο των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, η αποκατάσταση και αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Πλευρώνας και Οινιάδων και η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας, ενώ επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε με μεγάλες ταχύτητες και το έργο αποκατάστασης των γεφυριών στο Αιτωλικό για το οποίο έχουμε επίσης συνάψει σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση μελέτης» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας τα εξής: «Η Αιτωλοακαρνανία της ιστορίας και του πολιτισμού πρέπει να λάμψει ξανά. Και σε αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε, γνωρίζοντας ότι όσο πιο πολύ τιμάει ένας τόπος το παρελθόν του και αναδεικνύει το πνευματικό του υπόβαθρο, τόσο πιο καλό μέλλον μπορεί να έχει».

Ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Μεσολόγγι. Μια σπουδαία ημέρα! Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος με την αναγέννηση του Ξενοκρατείου , το οποίο ανηγέρθη το 1885 από τους ευεργέτες της πόλης μας, Αφοί Ξενοκράτη και το Υπουργείο Πολιτισμού το μετέτρεψε σήμερα σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, πραγματικό «στολίδι» για τον δήμο μας. Θερμές ευχαριστίες προς την Υπουργό Πολιτισμού, στην οποία φυσικά θα έχουμε την ευκαιρία και  κατά την τελετή των επίσημων  εγκαινίων να εκφράσουμε.

Τα σημαντικά ευρήματα  από το παρελθόν του τόπου μας   έρχονται στην καρδία του Μεσολογγίου. Για να εκτεθούν ενώπιον μας. Σε ένα πανέμορφο χώρο, σε ένα σύγχρονο αξιόλογο Μουσείο. Σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης μας για το οποίο η ιστορία προδιαγράφεται λαμπρή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι ο οραματισμός και η διαχρονική διεκδίκηση τελικά φέρνουν αποτελέσματα. Αποτελέσματα σοβαρά και σπουδαία. Είναι αυτά  που δίνουν λύσεις και γράφουν ιστορία.

Όμως το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ι.Π. Μεσολογγίου φέρει την υπογραφή  ενός ακούραστου «εργάτη» του πολιτισμού, την Δρ.Ολυμπία Βικάτου. Χάρη στην Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας με τις γνώσεις της, τις πρωτοβουλίες, την εργατικότητά της, την άψογη συνεργασία της με το Υπουργείο και του φορείς και τους  εμπλεκομένους, έχουμε σήμερα αυτό το άριστο αποτέλεσμα.

Τα συγχαρητήρια και το ευχαριστώ  προς την Ολυμπία Βικάτου είναι μικρές λέξεις. Επίσης σε όλους, όσους συνέβαλαν με τις προσπάθειες τους, όπως και  στον οραματιστή Αθανάσιο Σπυρόπουλο, τον πρόεδρο της Ιστορικής και Αρχαιολογικής εταιρείας της πόλης μας. Από την πλευρά μας ως Δήμος  στεκόμαστε πάντα υποστηρικτές με όλες μας τις δυνάμεις στην πρωτοβουλία αυτή και στο έργο αυτό. Είναι πάγια θέση μας, την οποία προσπαθούμε   και έμπρακτα να στηρίζουμε. Και φυσικά είναι στις προθέσεις μας άμεσα να ενεργοποιήσουμε  τους αρμόδιους για την ανάπλαση του  χώρου πέριξ του  Μουσείου».