Πρωινό "ξεκίνημα" στη Λίμνη Λυσιμαχία

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Πολύ κοντά στα Καλύβια και τον οικισμό Πλατάνου, προς τα νότια, βρίσκεται η λίμνη Λυσιμαχία και αυτή την εποχή, ιδιαιτέρως τις πρωινές ώρες που ο ήλιος ξεπροβάλει ανάμεσα στην χαμηλή νέφωση και την ομίχλη, το τοπίο είναι πανέμορφο, όπως φαίνεται από τις εναέριες φωτογραφίες του συμπατριώτη μας, Βασίλη Γαλατά.

Η λίμνη Λυσιμαχία ή Λυσιμαχεία, ή Κωνώπη, ή Αγγελοκάστρου, ή Υδρία, σχηματίζεται μεταξύ των βουνών Παναιτωλικού και Αράκυνθου, ενώ τροφοδοτείται από το ρέμα Ερμίτσα και από τα νερά της υδρολογικής της λεκάνης, δέχεται επίσης και τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης Τριχωνίδας, με την οποία επικοινωνεί μέσω της τάφρου Αλάμπεη. Απέχει από την Τριχωνίδα 2 χλμ., αφού τις χωρίζει μόνο μία λωρίδα ξηράς. Τα πλεονάζοντα νερά της διοχετεύονται με την διώρυγα του Δίμηκου στον Αχελώο, δυτικά του Αγγελόκαστρου. Έχει σχήμα επίμηκες με χαμηλές όχθες. Το μέγιστο μήκος της είναι 6 χλμ. και το πλάτος της περίπου 3 χλμ. ενώ η επιφάνειά της φθάνει τα 13 τετ. χλμ.

Η Λυσιμαχεία παρουσιάζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις της στάθμης του νερού, που οφείλονται στον υψηλό βαθμό εξάτμισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στην αποστράγγιση προς τον Αχελώο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η λίμνη συχνά υπερχειλίζει, όπως πρόσφατα.

Η παραλίμνια περιοχή είναι πνιγμένη στα καλάμια κι ανάμεσά τους βρίσκουν καταφύγιο το χειμώνα, φαλαρίδες, βουταλίδες και πρασινοκέφαλες πάπιες, ενώ φωλιάζουν πορφυροτσικνάδες & νανομουγκάνες & στα γύρω δέντρα ο νυχτοκόρακας. Στα νερά της υπάρχουν ενδημικά ψάρια και η σπάνια πια στη χώρα μας βίδρα.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς