«Αδερφέ μου... είμαι δίπλα σου» - Το επίκαιρο βιβλίο του π. Χριστόφορου  Ι. Χρόνη

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο υπό τον τίτλο «Αδερφέ μου... είμαι δίπλα σου - Η αέναη προσφορά της Ποιμαντικής Θεολογίας» που πραγματεύεται διάφορα ποιμαντικά ζητήματα σχετικά με τις ασθένειες και συνέγραψε ο Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος  Ι. Χρόνης, ιερέας στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Ζευγαρακίου Αγρινίου και διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, είναι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του βιβλίου, στο πόνημα αυτό φιλοξενούνται δεκαέξι κείμενα, ποιμαντικού ενδιαφέροντος, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ποιμαντικών αναγκών του ανθρώπου. Αναφέρονται στην ποιμαντική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, των πανδημιών, διαφόρων ασθενειών και θλίψεων, του πόνου, των αμβλώσεων, των φυσικών καταστροφών καθώς και άλλων ποιμαντικών προβλημάτων. Παρουσιάζονται επίσης είκοσι τέσσερις εκκλησιαστικές δομές, με αξιοθαύμαστη ποιμαντική προσφορά.

Καταβλήθηκε προσπάθεια να προταθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε διάφορα ποιμαντικά ζητήματα και να μην αρκεστούμε στην απλή και ανέξοδη διάγνωσή τους. Η διάγνωση έχει αξία όταν ακολουθείται από συγκεκριμένη θεραπεία. Στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας όλοι είμαστε απαραίτητοι. Δεν υπάρχουν ελίτ ή απόβλητοι. Ο καθένας μπορεί να γίνει για τον πλησίον του ένας πραγματικός αδερφός. Τότε θα μπορούμε να λέμε με παρρησία, Αδερφέ μου... είμαι δίπλα σου.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόφορος  Ι. Χρόνης, είναι Κληρικός  και παράλληλα διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ). Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην «Ηθική Φιλοσοφία» από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Τμήμα ΦΠΨ και κατόπιν έγινε κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 Εκτός από το ποιμαντικό και θεολογικό του έργο έχει γράψει αλλά δυο βιβλία:

Α) «Ασθένεια και θλίψη - Πρακτικές ποιμαντικές κατευθύνσεις (2019)

Β) «Κοινωνικά και βιοηθικά προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας»  (2017)