Βαγγέλης Τσούμας: Πανάξια στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ο συμπατριώτης μας Βαγγέλης Αθ. Τσούμας, με καταγωγή από τα Καλύβια, ο οποίος υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία ως κληρωτός, με δική του επιλογή και θέληση εντάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις και τώρα θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του στους Αλεξιπτωτιστές, στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Αθ. Τσούμας αρχικά παρουσιάστηκε στο Σουφλί Έβρου και κατόπιν αιτήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα στις Ειδικές Δυνάμεις και ιδιαιτέρως στο Σώμα των Αλεξιπτωτιστών. Στην πρώτη του μονάδα, έκανε την βασική εκπαίδευση και τα αθλήματα που απαιτούνταν, μάλιστα οι άριστες επιδόσεις του τον κατέταξαν πρώτο στη σειρά του! Στη συνέχεια και αφού ορκίστηκε σαν απλός φαντάρος ¨ήρθε¨ η μετάθεσή του για τη 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) στο Κέντρο Εκπαίδευσης στον  Ασπρόπυργο.

Εκεί επί 3 εβδομάδες έκανε την απαιτητική, υπό αντίξοες συνθήκες, δύσκολη εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων και σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου σε τιμητική εκδήλωση, από τον Διοικητή του στρατοπέδου δόθηκε στους εκπαιδευόμενους ο «Πράσινος μπερές» μια διάκριση που απονέμεται σε όσους ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις δοκιμασίες και τα τεστ που απαιτούνται.

Στην τελετή βρέθηκαν κοντά του και μοιράστηκαν τη χαρά του, οι υπερήφανοι γονείς του Θανάσης και Ιωάννα Τσούμα.

Όμως η εκπαίδευση για τον Βαγγέλης Τσούμα δεν τελειώνει εδώ… Ακολουθούν άλλες  5 δύσκολες εβδομάδες με εκμάθηση τεχνικής και πτώσεις από αεροπλάνο των νέων αλεξιπτωτιστών μετά το πέρας της οποίας οι εκπαιδευόμενοι θα πάρουν την ασημένια Πτέρυγα ή αλλιώς ¨πουλάδα¨ δηλαδή μια διάκριση που δικαίως αναγνωρίζει το αξιόμαχο των άριστων!

Να τονιστεί ότι, τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι επιλεγόμενοι στο τμήμα βασικής εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή, είναι σωματική και ψυχική αντοχή, ψυχραιμία και τόλμη καθώς και άριστη υγεία.

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 στον Ασπρόπυργο Αττικής, χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, πρώτου Δκτού των Δυνάμεων Καταδρομών (1947- 1956). Ο Στρατηγός ήθελε να κάνει τους καταδρομείς του αλεξιπτωτιστές. Στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά που λειτούργησε από την 1 Ιουλίου 1955, συμμετείχαν Έλληνες και Αμερικανοί εκπαιδευτές.

Ευχόμαστε στον Βαγγέλη Αθ. Τσούμα, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών!