Σπύρος Τσακτσίρας: Η Ελληνική ομογένεια τίμησε την Επανάσταση του 1821, στην Στουτγκάρδη

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ο Καλυβιώτης, Σπύρος Γ. Τσακτσίρας, που διαμένει στη Γερμανία, πήρε μέρος ως εθελοντής στην προχθεσινή μεγαλειώδη παρέλαση του ελληνισμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Στουτγκάρδη και συμμετείχαν δεκάδες ομογενειακοί σύλλογοι!

«Συγκίνηση, ρίγος, περηφάνια: Η Στουτγκάρδη της  Γερμανίας ντύθηκε στα γαλανόλευκα!» ήταν ένας από τους τίτλους που γράφτηκαν στον τύπο για την παρέλαση το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, όπου πήραν μέρος 55 πολιτιστικοί σύλλογοι και σχολεία από το κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης και κάποια από το κρατίδιο του Μονάχου. Συνολικά οι παρελαύνοντες ήταν περί τους 1700, ενώ οι θεατές ανέρχονταν σε πάνω από 5.000 άτομα.

Ο Σπύρος Γ. Τσακτσίρας, εργάζεται σε γερμανικό εστιατόριο ως Σεφ Μαγειρικής και αποτελεί μέλος της ελληνικής κοινότητας του Βαϊμπλίνγκεν (Waiblingen). Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ζούνε περίπου 121.000 ομογενείς!

Όπως μας αναφέρει στη συνέχεια, την παρέλαση προετοίμασε η Οργανωτική Επιτροπή της ομογένειας στο κρατίδιο της  Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ο ίδιος πήρε μέρος ως εθελοντής με τα ¨κίτρινα γιλέκα¨. Σκοπός τους ήταν ο έλεγχος των εισιτηρίων και των πιστοποιητικών covid, τεστ κτλ. στις κεντρικές εισόδους, καθώς και η τήρηση της μάσκας και των μέτρων προστασίας. Είχαν επίσης ως επιπλέον ρόλο, την διακριτική επιτήρηση των θεατών  στο δρόμο από όπου θα περνούσε η παρέλαση. Η συγκεκριμένη επετειακή εκδήλωση έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Γερμανία με την παρουσία τμήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς και μάλλον είναι και η μοναδική για το 2021 που διοργανώθηκε στο εξωτερικό.

Η παρέλαση με τους Εύζωνες, των μελών πολιτιστικών ομογενειακών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές από τη Θράκη, την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Κρήτη, καθώς και των μαθητών των Ελληνο-γερμανικών σχολείων, πέρασε από τον κεντρικό δρόμο της πόλης Lautenschlager Straße, και μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Hauptbahnhof  της Στουτγκάρδης!

Αρχικά η εμφάνιση της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς προκάλεσε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις και συγκίνηση στους ομογενείς μας, που καταχειροκρότησαν τους Εύζωνες!

Αξιόλογη ήταν και η παρουσία πολλών Ελλήνων και Γερμανών επισήμων και εκπροσώπων φορέων, όπως του Δημάρχου της πόλης, του στρατού, της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας και της Ελληνικής Πρεσβείας, ενώ δημοσιογράφοι και κανάλια από την γερμανική και ελληνική τηλεόραση (ΕΡΤ) πρόβαλαν το γεγονός.

Στην τελική κορύφωση της παρέλασης, ακούστηκε ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος και οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι μετατράπηκαν σε μια τεράστια χορωδία που αντήχησε στην ευρωπαϊκή συνοικία. Επίσης, αμέτρητοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κάτω από την ανοιχτή γυάλινη οροφή της Landesbank σε ένα ευρύ δακτύλιο γύρω από την Κρατική Ορχήστρα της Στουτγκάρδης, παίζοντας, μεταξύ άλλων, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη!

Ο Σπύρος Γ. Τσακτσίρας, δραστήριο μέλος της Ελληνικής ομογένειας που διαμένει στη Γερμανία, έχει την πεποίθηση ότι, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ανέδειξαν και τίμησαν επάξια το ιστορικό γεγονός, με τον δέοντα σεβασμό και πατριωτισμό και με την Ελληνική σημαία να κυματίζει εκεί στα ξένα, πάντα ψηλά και υπερήφανα για όλους τους  συμπατριώτες μας!

 

Φωτογραφίες: GRland.info και Σπύρος Τσακτσίρας

Δείτε βίντεο της Παρέλασης στην Στουτγκάρδη, από το GRland.info

https://www.youtube.com/watch?v=oaLA18glxms