Ελευθερία Λαμνάτου: Μαθαίνοντας να σώζει ανθρώπινες ζωές...

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Η συμπατριώτισσά μας Ελευθερία Λαμνάτου με καταγωγή από τα Καλύβια και την Μυρτιά Αιτωλοακαρνανίας, ξεκίνησε από τον Αύγουστο σπουδές στη Νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο «Πενν Στέιτ» της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ, ενώ μόλις πρόσφατα πήρε το ¨βάπτισμα του πυρός¨ στις αεροκομιδές ασθενών που χρίζουν άμεσης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Η Ελευθερία Λαμνάτου κατοικεί μόνιμα στο Κάμπ Χίλ, της Πενσυλβάνια, είναι παντρεμένη και έχει ένα αγοράκι, ενώ το καλοκαίρι επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα και τον τόπο μας. Είναι πτυχιούχος Βιολογίας και με βάση αυτές τις γνώσεις ωθήθηκε ώστε να πάρει και το πτυχίο Νοσηλευτικής από το ίδιο Πανεπιστήμιο του Πενν Στέιτ (Pennsylvania State University) και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει τη πρακτική της στα νοσοκομεία της περιοχής.

Η Ελευθερία δείχνει να μη φοβάται τα ύψη και πριν λίγες μέρες δε δίστασε, στα πλαίσια της εκπαίδευσής της, να πετάξει μαζί με το εξειδικευμένο πλήρωμα ενός ελικοπτέρου για να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας.

Η ίδια μας εξηγεί: «Ένα από τα πιο μεγάλα ερευνητικά νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται κοντά μας, και ονομάζεται «Penn State Milton S. Hershey Medical Center». Αναγνωρίζεται πρώτο στην Αμερική για ειδικότητες ενηλίκων και πέμπτο στη παιδικές ειδικότητες για καρκίνο, νεογνολογία και εγχειρήσεις καρδιάς. Το πανεπιστήμιο που θα έχω και τα δύο μου πτυχία συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό. Το νοσοκομείο έχει στη διάθεσή του 3 ολοκαίνουργια ελικόπτερα για μεταφορές ασθενών, που ονομάζονται ¨Life Lion¨».

Η Ελευθερία Λαμνάτου μας μεταφέρει τις εμπειρίες της από τις πτήσεις και τις αεροκομιδές που συμμετείχε:

«Στη σχολή, κάνω έρευνα για το επάγγελμα Νοσηλευτής Πτήσης, το οποίο επιλέχθηκα να παραβρεθώ και να μάθω περισσότερα για το πως πετούν οι νοσηλευτές. Με την εμπειρία μου έμαθα πως όταν δεν πετούν, διαβάζουν και ανανεώνουν τα απαραίτητα επαγγελματικά πιστοποιητικά τους. Οι νοσηλευτές πτήσεως με ενημέρωσαν ότι, το επάγγελμα αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα της Νοσηλευτικής, γιατί πρέπει να έχουν γνώσεις για… όλους και για όλα!

Το πρώτο περιστατικό που προέκυψε ήταν η μεταφορά μόλις λίγων ωρών νεογέννητου μωρού με ασθενοφόρο, το οποίο είχε πρόβλημα με το ουρολογικό σύστημα και χρειαζόταν επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο του Penn State. Το δεύτερο περιστατικό ήταν η μεταφορά ενός εξάχρονου παιδιού με ελικόπτερο από ένα τοπικό νοσοκομείο, αφού είχε πέσει από τρακτέρ και χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία. Εγώ λοιπόν συνόδευα και τα δύο παιδιά μαζί με τους άλλους νοσηλευτές και πιλότους. Εντυπωσιάστηκα με την εξαιρετική και γρήγορη συνεργασία των νοσηλευτών ¨Life Lion¨ και των γιατρών του νοσοκομείου. Μόλις φτάσαμε στο νοσοκομείο, μας περίμεναν ήδη ντυμένοι και προετοιμασμένοι στο χειρουργείο είκοσι γιατροί και νοσηλευτές σε θέση ετοιμότητας για να χειρουργήσουν. Αφού δώσαμε τα απαραίτητα στοιχεία στον χειρούργο, ξεκίνησαν την αξιολόγηση του ασθενή που καταγράφουν κάθε πληγή και κάθε γρατσουνιά. Πραγματικά, ένιωθα ότι ζούσα σε μία σκηνή από ταινία!»

Η Ελευθερία Λαμνάτου δείχνει να έχει θάρρος, τόλμη, θέληση για προσφορά και αλληλεγγύη, αλλά και μεγάλη αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία: «Σαν νοσηλευτής, είσαι ένας από τους πρώτος που θα δει την αρχή και το τέλος μιας ζωής. Ανυπομονώ να μάθω περισσότερο για το πως μπορώ και εγώ να βοηθήσω τον κόσμο που παλεύει με ασθένειες και τραυματισμούς».

Τις ευχόμαστε πραγματικά να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της και σύντομα να αναλάβει την ανθρωπιστική της αποστολή και δράση…!!!

Με συναδέλφους της στο Πενν Στέιτ

 

Με τη μητέρα της Χριστίνα Ψιλογιαννοπούλου-Λαμνάτου, στα Καλύβια Αγρινίου

 

Με τη γιαγιά της Ελευθερία Ψιλογιαννοπούλου στα Καλύβια Αγρινίου