Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας: Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

«Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» είναι η κοινή θεματολογία του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, με σκοπό οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και με εθνικό συντονιστή στην Ελλάδα τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει το 2021 ως Ευρωπαϊκό Έτος των σιδηροδρόμων, δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα βιωσιμότητας, καινοτομίας και ασφάλειας που παρέχει το σιδηροδρομικό ταξίδι.

Παράλληλα, η χώρα μας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του1821, αφιερώνει τις φετινές ΕΗΠΚ στη φυσιογνωμία και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, σύμφωνα με την προϊσταμένη Δρ. Ολυμπία Βικάτου συμμετέχοντας στον εν λόγω εορτασμό από το 2013 με εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες και ψηφιακή δράση, υλοποιεί για το 2021 τις παρακάτω εκδηλώσεις, καλύπτοντας και τις δύο προαναφερθείσες θεματικές:

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας τιμά το Μεσολόγγι: Ο Κήπος των Ηρώων ως αιώνιος χώρος μνήμης», για μαθητές Δημοτικού.

Σάββατο 2 Οκτώβρη 2021: 7:00 μ.μ.

Ημερίδα με θέμα «Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Κρυονέρι με το τρένο. Το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, θεμελιωτή των ελληνικών σιδηροδρόμων», στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

19:15 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19:30 Λύντια Τρίχα Νομικός - Ιστορικός «Ο Τρικούπης και τα δημόσια έργα»

19:45 Δρ Ολυμπία Βικάτου. Αρχαιολόγος. Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

«1890-2021: Σιδηρόδρομος και αρχαιότητες. Παλαιές και νέες ανασκαφές στην τροχιά του τρένου»

20:00 Κατερίνα Χαμηλάκη Αρχαιολόγος ΜΑ, Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. «Από το Βραχώρι ως το Κρυονέρι. Βυζαντινά δίκτυα, οικισμοί και μνημεία κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.»

20:15 Μαρία Μπακαδήμα, Προϊστάμενη του τμήματος Γ.Α.Κ. Αιτωλοακαρνανίας.

«Η σιδηροδρομική γραμμή Αγρίνιο-Μεσολόγγι-Κρυονέρι κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. 1890- 1910: Αρχειακές πηγές και τοπικός τύπος.»

20:30 Σπύρος Χουλιάρας Ιστορικός Msc. Αρχειονόμος. Πολιτιστική διαχείριση Msc. Υποψ. Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Η συμβολή του Σιδηροδρόμου Βορειοδυτικής Ελλάδος στη βελτίωση της τοπικής συγκοινωνίας από τα τέλη του 19ου αι. έως τον μεσοπόλεμο»

20:45 Γεώργιος Μαυρίκας, Δ. Πολιτ. Μηχαν. ΕΜΠ Ιδρυτής του ομίλου «X. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ».

«ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: Από τον 19ο στον 21ο αιώνα»

21:00 Κώστας Πατρώνης Πολιτικός Μηχανικός - Ερευνητής,

«Αγρίνιο-Κρυονέρι: φωτογραφικό οδοιπορικό πάνω στη γραμμή του τρένου»

21:15 Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc, ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

«Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο. Η σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η συνεισφορά του σιδηρόδρομου στη διακίνηση των εμπορευμάτων καπνού».

Την ημερίδα θα συντονίζουν η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και η Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός M.Sc. Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

 

(Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπει η ΚΥΑ στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19).