Μεσολόγγι: Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, ο Σωτήρης Κωτσόπουλος, ιδρυτής της ΕΨΥΠΕΑ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Σε επίσημη τελετή που διοργανώθηκε από τον δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, σήμερα το απόγευμα,  απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλης στον διακεκριμένο Παιδοψυχίατρο κ. Σωτήριο Κωτσόπουλο, ιδρυτή και δημιουργού του Κέντρου Ημέρας ΕΨΥΠΕΑ.

Η εκδήλωση έγινε στον χώρο του Μουσείου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, παρουσία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κοσμά, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ανέφερε τα εξής:

«Σε εκπλήρωση ενός  χρέους μας, μια σεμνή τελετή, μια εκδήλωση με ουσία, με περίσσια αισθημάτων ευγνωμοσύνης, αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο Μεσολογγίτη, έλαβε χώρα απόψε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Τρικούπη.

Στον Καθηγητή, Σωτήρη Κωτσόπουλο. Τον ιδρυτή και δημιουργό του Κέντρου ΕΨΥΠΕΑ.

Τον άνθρωπο που τίμησε με την δική του προσφορά την κοινωνία. Έναν άνθρωπο που ενώ θα μπορούσε να επαναπαυθεί και να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας της ζωής του, αποφάσισε πως είχε τη δύναμη να δώσει κι άλλα σ αυτό τον κόσμο. Ο Σωτήριος Κωτσόπουλος σκεπτόμενος πρωτοποριακά κι έχοντας έντονο το αίσθημα της δημιουργικής κοινωνικής παρέμβασης ίδρυσε ένα φορέα που στόχο είχε την ανίχνευση και συνεπώς την έγκαιρη πρόληψη ψυχικών διαταραχών των παιδιών και των εφήβων. Κι έτσι γεννήθηκε από την ψυχή του συμπολίτη μας Σωτήριου Κωτσόπουλου, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ γνωστή σε όλους μας ως ΕΨΥΠΈΑ.  Αναγνωρίζοντας στον εμπνευστή και δημιουργό της ΕΨΥΠΕΑ το ανθρωπιστικό του έργο, την μεγάλη προσφορά στην τοπική μας κοινωνία και την διαρκή παρουσία του στην κοινωνική δραστηριότητα, απονεμήθηκε στον Σωτήρη Κωτσόπουλο, το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ελάχιστο δείγμα τιμής. Ευχαριστούμε!»

Δρ. Σωτήρης Ι. Κωτσόπουλος 

Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Πτυχίο Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών – MD Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Memorial Καναδά – PhD, Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών του Καναδά – FRCPC, τ. Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Memorial , τ. Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ottawa , τ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Calgary.

Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.)

Το Κέντρο Ημέρας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δρ. Σωτήρη Ι. Κωτσόπουλου – Παιδοψυχίατρου και εντάχθηκε το 2002 στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης με την ονομασία ΨΥΧΑΡΓΩΣ και άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2004. Έκτοτε έχει αναγνωρισθεί και με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις. Το Κέντρο εγκαταστάθηκε στο νεοκλασικό κτήριο Μάνεση, στο Μεσολόγγι, το οποίο έχει πλήρως ανακαινιστεί. 

Η ΕΨΥΠΕΑ είναι επιστημονικό σωματείο ενώ οι σκοποί της Εταιρίας είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικοί.

Το Κέντρο Ημέρας είναι το μοναδικό στο είδος του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Το Κέντρο προσφέρει ολοκληρωμένη αξιολόγηση και εντατική θεραπευτική αγωγή σε παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και ειδική γλωσσική διαταραχή (καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγου και ομιλίας).

Πρωταρχικός στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη ψυχοκοινωνικής αναπηρίας σε παιδιά, που αν αφεθούν χωρίς εξειδικευμένη εντατική θεραπεία σε μικρή ηλικία πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν αναπηρία και να παραμείνουν δια βίου κοινωνικώς εξαρτημένα (π.χ.   αυτισμός), ή να παρουσιάσουν ακαδημαϊκή αποτυχία με συνέπεια την κοινωνική περιθωριοποίηση (π.χ. ειδική γλωσσική διαταραχή).

Κατά τις ενδείξεις η πρώιμη εντατική παρέμβαση βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες για περιορισμό της ψυχοκοινωνικής αναπηρίας στα παιδιά αυτά.

Για την αξιολόγηση και τις θεραπευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιείται μια σημαντική συλλογή εργαλείων και παιδαγωγικού υλικού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε γνωστικές, συμπεριφοριστικές και ανθρωπιστικές αρχές, εμπλουτίζεται δε συνεχώς ανάλογα με τη νέα γνώση που τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας αποκτούν σαν συνέπεια της συνεχούς εκπαιδευτικής προσπάθειας μέσα και έξω από το Κέντρο.

 

ΕΨΥΠΕΑ - Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Κ.Τζαβέλλα 12 & Ε. Δεληγιώργη, 302 00, Μεσολόγγι

Τηλ.: 26310 55661

Website: www.epsypea.gr

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.