Γυμνάσιο Καλυβίων: «Τα παιδιά μας συνομιλούν με τους ήρωες του 1821»

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Το Γυμνάσιο Καλυβίων υλοποίησε την προηγούμενη σχολική χρονιά 2020-2021 πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, στα πλαίσια της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ τάξης καθώς και για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Αγγλικής Φιλολογίας κα Γεωργία Κολοκύθα.

Μάλιστα η εργασία της μαθήτριας Κυριακής Δ. Μάη, από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «Τα παιδιά μας συνομιλούν με τους ήρωες του 1821» παρουσιάστηκε σήμερα στο Γ΄ Διεθνές Επετειακό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αγρίνιο.

Δείτε τα κείμενα της Κυριακής Μάη  για τους ήρωες της Επανάστασης του 1821:

Επιστολή στον οπλαρχηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

«Αξιότιμε κύριε Κολοκοτρώνη,

Όπως ξέρετε και εσείς, ξέρετε ότι ζούμε σε μια σκλαβωμένη πατρίδα. Όπως όλοι οι Έλληνες υποφέρουμε από πείνα, φτώχια, αρρώστιες, δεν έχουμε όπλα όπως θα έπρεπε να είχαμε και πολλά άλλα. Όμως δεν το βάζουμε κάτω γιατί είμαστε Έλληνες και ξέρουμε να πεθαίνουμε για την ελευθερία της πατρίδος μας. Λαχταράμε όλοι οι Έλληνες πότε θα έρθει η ευλογημένη ώρα της επαναστάσεως, να ελευθερωθεί η πατρίδα μας και να κατατροπώσουμε τον τουρκικό ζυγό».

Με σεβασμό, Μάη Κυριακή

 

«Τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 είναι σαν ένα ορμητικό ποτάμι.

Ακούγονται σαν τα αρχαία δράματα.

Μυρίζουν σαν τη βροχή όταν πέφτει στο χώρο.

Σε αγγίζουν σαν τα παραμύθια των γιαγιάδων.

Μπορούν να σε ταξιδέψουν με γοργούς ρυθμούς στο παρελθόν».

 

«Στην Επανάσταση του 1821 ήταν όλοι αγωνιστές, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, με τα σπαθιά και τα γιαταγάνια στα χέρια, επάνω στα άλογα να πολεμούν για την ελευθερία της πατρίδος, σαν τα φτερά στον άνεμο».

Τέλος να σημειώσουμε ότι, το συνέδριο διοργάνωσε η Αρχαιολογική - Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων με θέμα: «Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας» ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.