Φωτογραφίες της τεχνητής λίμνης και του φράγματος Στράτου

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Πολύ κοντά στα Καλύβια και επί του ποταμού Αχελώου, βρίσκονται η τεχνητή λίμνη και το φράγμα Στράτου που δημιουργήθηκαν το 1989, ενώ η παρόχθια βλάστηση, η εναλλαγή των χρωμάτων και ο πλούτος του οικοσυστήματος έχουν μετατρέψει τον τόπο από έργο ενέργειας και άρδευσης σ’ έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της χώρας.

Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς, με πολλά πανέμορφα πλάνα από drone και τις εναέριες λήψεις του μας δείχνει την περιοχή με τις υδάτινες εκτάσεις που την καλύπτουν. Το φράγμα Στράτου έχει αναδειχθεί σε έναν δημοφιλή στίβο για τα αθλήματα νερού καθώς έχει τις ιδανικές “συνθήκες νερού” και θεωρείται ένας από τους καλύτερους χώρους για προπόνηση και αγώνες.

Οι ΥΗΣ Στράτου Ι και ΙΙ, με ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητα 13 εκ. m3, είναι έργα διπλού σκοπού, που παράγουν ενέργεια και αποθηκεύουν νερό για ρύθμιση των αρδεύσεων σε ημερήσια βάση, ικανοποιώντας έτσι τις αρδευτικές ανάγκες της εύφορης πεδιάδας του Κάτω Αχελώου. Το ύψος του είναι 26 μ. Από τεχνικής άποψης ανήκει στα χωμάτινα λιθόρριπτα φράγματα ενώ το τοπίο που έχει δημιουργηθεί είναι μοναδικό και η επίσκεψη στη λίμνη και στα υπέροχα παραλίμνια χωριά της ανταμείβει τον επισκέπτη.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς