Εντυπωσίασε η παράσταση «Ήρωες Πολέμου - Μνήμες που ζωντανεύουν» στα Καλύβια

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Παρουσιάστηκε χθες βράδυ, με μεγάλη επιτυχία, η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ήρωες Πολέμου - Μνήμες που ζωντανεύουν», από τη Χορευτική Ομάδα Καλυβίων, παρουσία πολλών κατοίκων κάθε ηλικίας, στην κεντρική πλατεία Καλυβίων.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσους προετοίμασαν με εθελοντική προσπάθεια την εκδήλωση, ενώ στόχος είναι αυτό να έχει και συνέχεια στο μέλλον.

Σύντομη ομιλία έκανε στη συνέχεια η κα Λευκή Καραπάνου, με αναφορά στους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια το 1944, όπου μεταξύ αυτών ήταν και ο συγγενής της Κωνσταντίνος Καραπάνος από τη Σταμνά.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Παναγιώτης Κοτούμπας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δοκιμίου, Δημήτρης Στεφανάτος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ματαράγκας, Γεώργιος Αγγελής, ο αναπληρ. Πρόεδρος Αγ. Κωνσταντίνου Γεώργιος Σταύρου, ο δικηγόρος Γιάννης Διονυσάτος, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων.

Αρχικά το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε με αποσπάσματα του Εθνικού μας Ύμνου που απέδωσε η Χορωδία Γυναικών «Αγία Σκέπη» υπό τη διεύθυνση της κας Χρυσούλας Τασολάμπρου.

Η παράσταση «Ήρωες Πολέμου - Μνήμες που ζωντανεύουν» απαρτίζονταν από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος έγινε μια σύντομη αναφορά στην Επανάσταση του 1821, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων και επικεντρώθηκε στους Καλυβιώτες πατριώτες μας που αγωνίστηκαν και πολέμησαν την περίοδο αυτή.

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων την 31η  Ιουλίου 1944. Την παράσταση πλαισίωνε η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» και η Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «η Αγία Αγάθη» υπό τη διεύθυνση του κου Νίκου Στρατόπουλου.

Αφηγητές ήταν η κα Χρυσούλα Φούκα-Ζαπαντιώτη και ο κος Γεώργιος Πανταζόπουλος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, κα Μαρία Ζαπαντιώτη –Στρατοπούλου. Σημαντική για την ευόδωση της όλης προσπάθειας ήταν η συμβολή του Χορευτικού τμήματος Καλυβίων και της χοροδιδασκάλου, κας Γεωργίας Πούτα.

Τα κείμενα ήταν βασισμένα στο βιβλίο του Ιωάννη Διονυσάτου: «Καλύβια-Ιχνηλατώντας τον Καναδά».

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Αναστασίου και την Κοινότητα Καλυβίων, ο κ. Γ. Διονυσάτος, η κα Λ. Καραπάνου, η κα Χρ. Τασολάμπρου και η κα Γεωργία Κορδόση. Η παράσταση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις Μνήμης που πραγματοποιεί ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Κοινότητα Καλυβίων.

Στον επίλογο της όμορφης αυτής παράστασης ακούστηκαν τα κάτωθι λόγια:

«Είναι ανάγκη να είμαστε πρωτοπόροι στην οικοδόμηση της Ελλάδος, της Ελλάδος του φωτός, της Ελλάδος των χρωμάτων και του παραδείσου, με πρώτη ύλη την αγάπη, την ελευθερία, την ασυμβίβαστη τόλμη, την καινοτόμο φαντασία και την άτεγκτη δικαιοσύνη.

Ας σταθούμε, λοιπόν, ευλαβικά μπροστά στις ιερές σκιές των προγόνων μας, μπροστά σε τούτο το ανεκτίμητο της φυλής μας δώρο, μπροστά στην πανάκριβή μας κληρονομιά και ας είμαστε βέβαιοι πως με αυτή τη μοναδική συνδρομή, για όλα μας τα προβλήματα θα βρεθεί αίσια λύση και η γλυκιά πατρίδα μας, θα συνεχίσει να βαδίζει πάντα εμπρός, στο δρόμο τον μοναδικό, τον ένα, στο δρόμο που οι πατέρες μας χάραξαν. Το έθνος οφείλει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό».

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.