Εγκαίνια έκθεσης με φωτογραφίες της κατοχής 1941-44, στα Καλύβια

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες Κατοχής: Αγρίνιο – Καλύβια –Αιτωλοακαρνανία» με ιστορικό αρχειακό υλικό που αφορά την περίοδο της ιταλο-γερμανικής κατοχής 1941-1944 και την εκτέλεση των Ελλήνων πατριωτών στην Αγία Τριάδα Αγρίνιου και τα Καλύβια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Αγρινίου, Γιάννης Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, ενώ παρευρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι του χωριού μας.

Την επιμέλεια συγκέντρωσης και παρουσίασης του ιστορικού φωτογραφικού υλικού είχε ο εκπαιδευτικός  Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος, ενώ στο χώρο της έκθεσης υπήρχε μια γερμανική μηχανή και στρατιωτικά γερμανικά αντικείμενα από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που διέθεσε για το συγκεκριμένο σκοπό ο Νίκος Μαλεσιάδας.

Στόχευση της έκθεσης αυτής δεν είναι απλά η αναπαραγωγή μιας μνήμης για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε μια ¨σκοτεινή¨ εποχή, αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ιδιαιτέρως τους νέους, για θέματα της σύγχρονης ιστορία μας που ακόμη και σήμερα παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι τις 25 Ιουλίου και ώρες λειτουργίας από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων.

 

Ευχαριστίες προς:

Δήμο Αγρινίου, Κοινότητα Καλυβίων, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μαρία Παπαγεωργίου, Πρόεδρο Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου.

Τα φωτογραφικά αρχεία προέρχονται από:

- Αλέξη Κατεφίδη: «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου - Aetolia Acarnania tempus».

- Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη: "Αγρίνιο...Γλυκές μνήμες (agriniomemories.blogspot.gr)

- Γιάννη Κουτρομπούση (Αγρίνιο)

Εκθέματα γερμανικού στρατιωτικού υλικού:

- Νίκος Μαλεσιάδας (Αγ. Γεώργιος Καλυβίων)

- Χρήστος Κερασιώτης

Εικαστική δημιουργία:

Γεωργία Πούτα

Ευχαριστίες στον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «Η Δήμητρα» για την προσφορά catering

- Ηχητικά & μουσική κάλυψη: Ορέστης Δ. Μαλεσιάδας