¨Τα γλυκά της Εύας¨, μια παράδοση που διαρκεί…

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Τα γλυκά του κουταλιού εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μας πολλές φορές ως δημιουργίες νοικοκυρών που επιμένουν να διαιωνίζουν τις γεύσεις στην κουζίνα τους, όπως παραδοσιακά επιμένει η συγχωριανή μας Εύα Σάμαρη - Δρακοπούλου, που φτιάχνει γλυκά εδέσματα και τα προωθεί στην τοπική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα για «Τα Γλυκά της Εύας» στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η ίδια:

1) Εύα, τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού αποτελούν μια παράδοση που ακολουθούν από γενιά σε γενιά οι περισσότερες νοικοκυρές. Ποια είναι αυτά τα γλυκά και ποια η σημασία τους για ένα σπιτικό;

Τα γλυκά κουταλιού δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν τα περίσσια φρούτα της παραγωγής. Από την αρχαιότητα ακόμη οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, είτε στεγνώνοντας τα στον ήλιο, είτε συντηρώντας τα μέσα σε σιρόπι, μετά από βράσιμο των φρούτων ή σε μαρμελάδες. Αποκαλούνται «κουταλιού», επειδή τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι. Το γλυκό του κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.

2) Πότε άρχισες να ασχολείσαι και από που έμαθες τα ¨μυστικά¨; Πως νοιώθεις όταν δημιουργείς τα γλυκίσματα; Υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή;

Με τα γλυκά του κουταλιού ξεκίνησα να ασχολούμαι εδώ και δέκα χρόνια, αλλά τα επτά τελευταία, πιο επαγγελματικά. Είναι αυτό που αγαπούσα από μικρή ηλικία και ήθελα να βρω τρόπους να τα παρασκευάζω και παράλληλα να αξιοποιήσω την προώθησή τους ως ένα επιπλέον εισόδημα.

Η διάδοση των συνταγών γίνεται από γενιά σε γενιά, όπως για παράδειγμα, η γιαγιά μου στη Μανωλάδα Ηλείας, έφτιαχνε γλυκά κουταλιού και ταψιού και η οποία μου μετέδωσε τις γνώσεις της. Επίσης έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα από την πεθερά μου Ευσταθία στα Καλύβια, από βιβλία καθώς επίσης και από άλλες κύριες που μου εμπιστεύθηκαν τις δικές τους συνταγές. Η δημιουργία των γλυκισμάτων είναι το μεράκι μου, είναι αυτό που αγαπώ και το κάνω με ευχάριστη διάθεση και πρέπει να σας πω ότι, έχω και ένα πολύ καλό ¨βοηθό¨ τον Χρηστάκο μου, τον πεντάχρονο γιο μου ο οποίος βάζει την ¨μαγική¨ ενέργεια και την φαντασία σε ότι φτιάχνω, γεμίζοντας με εξαίσιες μυρωδιές την κουζίνα μας!

Επίσης δε νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν βέβαια ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, αλλά υποθέτω  ότι, όταν έχεις γνώσεις, μεράκι και καλά προϊόντα στα χέρια σου για να δημιουργήσεις, αυτά όλα θα φέρουν και το καλό αποτέλεσμα!

3) Πότε είχες την ιδέα να ξεκινήσεις να φτιάχνεις γλυκά και λικέρ για να τα προωθείς στην τοπική αγορά; Πόσο δύσκολα ήταν στην αρχή; Ποια ήταν η ανταπόκριση από τους καταναλωτές;

Πριν δυο χρόνια άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά και τα σχέδια δεν σταματούν εδώ, αφού κάτι ετοιμάζω για το επόμενο διάστημα και είναι ήδη στα σκαριά… Σε αυτή την προσπάθειά μου με στηρίζει και με ενθαρρύνει συνεχώς ο σύζυγός μου Βασίλης Χ. Δρακόπουλος, έχοντας και οι δύο μας κοινό στόχο την προώθηση ιδεών και πρακτικών που θα βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων μας.

Πάντως να αναφέρω ότι, στην αρχή ήταν πολύ  δύσκολο το ξεκίνημα και ένας από τους  λόγους ήταν ότι, στα Καλύβια δεν ήξερε κανένας ότι έφτιαχνα γλυκά κουταλιού. Θυμάμαι ότι, σιγά σιγά από τις λαϊκές αγορές της περιοχής μας ξεκίνησα να τα προωθώ σε μικρά βάζα, δίπλα-δίπλα με τα φρούτα από τη δική μας παραγωγή, κατόπιν τα διαφήμισα από την σελίδα μου στο διαδίκτυο υπό τον τίτλο «Τα γλυκά της Εύας» για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι πρώτες παραγγελίες, κυρίως για σπίτια αλλά και για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.

4) Ακολουθείς τις γνωστές παραδοσιακές συνταγές ή δημιουργείς και δικές σου; Ποια φρούτα είναι αυτά που κυρίως χρησιμοποιείς και αν προέρχονται από δικιά σας παραγωγή ή τα αγοράζεις;

Ναι ακολουθώ τις παραδοσιακές συνταγές χωρίς συντηρητικά και πάντα με αγνά υλικά. Όπως σας είπα, ο σύζυγος μου Βασίλης Χ. Δρακόπουλος, ως ντόπιος παραγωγός, παράγει και πουλά φρούτα δικιάς του παραγωγής και έτσι κυρίως χρησιμοποιώ  μόνο αυτά όπως, κεράσια, βερίκοκα, αχλάδια, καρύδια, βύσσινα, δαμάσκηνα, νεράντζια, πορτοκάλια, κ.ά.

 

5) Ποια διαδικασία ακολουθείς για να φτιάξεις ένα γλυκό κουταλιού; Πόσο χρόνο χρειάζεται; Ποια σκεύη χρησιμοποιείς; Πως γίνεται η τυποποίηση και η συσκευασία στο βάζο; Επίσης για τα λικέρ εξήγησε μας λίγο πως τα φτιάχνεις;

Η διαδικασία απαιτεί πολλές ώρες και το καθένα ξεχωριστά, όπως το γλυκό κεράσι θέλει ένα 24ωρο για να είναι έτοιμο… Έχω εξοπλισμό με τη χρήση γκαζιού, ένα καζάνι (κατσαρόλα) 20 κιλών και όλα τα απαραίτητα σκεύη και η τυποποίηση στα βάζα γίνετε αρχικά με ένα καλό πλύσιμο και κατόπιν τοποθετούνται στην κουζίνα, στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά.

Τα λικέρ θέλουν επίσης πολύ χρόνο, όπως επί παραδείγματι είναι το  βύσσινο το οποίο για να παρασκευαστεί χρειάζονται, ένα κιλό βύσσινο, μισό κιλό ζάχαρη και μια κανέλλα σε γυάλινη μπουκάλα στον ήλιο για 40 μέρες, όπως αντίστοιχα και το λικέρ κεράσι απαιτεί το ίδιο, ενώ όλα τα λικέρ τα φτιάχνω βάζοντας στην δοσολογία και τσίπουρο.

7) Στη συνέχεια βελτίωσες τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναβάθμισες την τυποποίηση των προϊόντων σου, θα λέγαμε ότι έγινε πιο επαγγελματική η δουλειά σου. Πήρες συμβουλές από κάποιους ή ήταν αποτέλεσμα εμπειριών και διαβάσματος πάνω σε αυτό τον τομέα;

Ναι ενημερώθηκα και ακολούθησα συμβουλές, κάτι που εξακολουθώ να κάνω και τώρα, γιατί θέλω να βελτιωθώ και να γίνω ακόμα καλύτερη, ενώ εννοείτε ότι διαβάζω από το διαδίκτυο αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα που με βοηθούν στη δουλειά μου.

8) Η τοπική αγορά στην οποία προωθείς τα προϊόντα σου πως ανταποκρίνεται και πόσο στηρίζει έμπρακτα την αγορά παραδοσιακών σπιτικών γλυκών;

Ανταποκρίνεται θετικά και πολλοί συμπολίτες μας γνωρίζουν την καλή ποιότητα των προϊόντων μας και μας προτιμούν, ενώ πάρα πολύ με έχουν υποστηρίξει αρκετά και οι κάτοικοι των Καλυβίων, τους οποίους τους ευχαριστώ πολύ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θα έλεγα τέλος ότι, τα γλυκά του κουταλιού συνεχίζουν να αποτελούν ένα τεράστιο, πρωτότυπο, νοστιμότατο και αποκλειστικό κεφάλαιο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Χάρη στις γλυκές συνταγές οι καρποί αυτοί της γης μετατρέπονται σε γευστικά ¨πυροτεχνήματα¨ που εκτοξεύονται κάθε φορά με ευχαρίστηση στον ουρανίσκο μας.

Η αγαπημένη συνταγή της Εύας Δρακοπούλου είναι το γλυκό κεράσι:

Θέλουμε ένα κιλό και 200 γραμμάρια κεράσια και ένα κιλό ζάχαρη.

Πλένουμε  καλά τα κεράσια και αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε στο ψυγείο με την ζάχαρη ένα 24ωρο ενώ στη συνέχεια τα βράζουμε μέχρι να ¨δέσει¨ το σιρόπι!!!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος