Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
Αποτελεί παλιά ιστορία το ¨σενάριο¨ για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία, όπως οι προσπάθειες που έγιναν στο φαράγγι της Κλεισούρας ήδη από τη δεκαετία του ’60, όμως ανάλογες επιστημονικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στα Καλύβια το 1987 και το 1998 οι οποίες τελικά απέβησαν… άκαρπες.
Αξίζει για παράδειγμα να θυμηθούμε μια ανταπόκριση από το Αγρίνιο της εφημερίδας «Ελευθερία» στις 21 Απριλίου 1963, όπου αναφέρονταν χαρακτηριστικά: «Δεν ανευρέθη τελικώς πετρέλαιον εις την Κλεισούραν- Νέα γεώτρησις διετάχθη εις ετέραν περιοχήν.
Ετερματίσθη χθες ή είς Κλεισούραν Μεσολογγίου πραγματοποιούμενη γεώτρησις πρός ανεύρεσιν πετρελαίου και έξέτασιν των εκεί πετρωμάτων. Η γεώτρησις είχε φθάσει είς βάθος 4.400 μέτρων χωρίς vα ευρεθούν τά κυρίως κοιτάσματα. Ήδη, έδόθη έντολή όπως το γεωτρύπανον μεταφερθεί είς περιοχήν μεταξύ του χωρίου Καραΐσκάκη καί του συνοικισμού Αχιλλείου, όπου θα αρχίσει γεωτρήσεις».
Στα Καλύβια Αγρινίου και στην περιοχή του Ξηρομέρου, οι πρόδρομες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες γίνονται για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1987 όπως γράφει σχετικά στις 23 Σεπτεμβρίου, η έγκριτη αγρινιώτικη εφημερίδα «Μαχητής»:
«Από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας συνεργείο της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (Δ.Ε.Π ) που ενεργεί σεισμικές έρευνες για την πιθανή ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου- Οι έρευνες προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι αρχές του 1988, ίσως όμως παραταθούν, αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.
Το συνεργείο αποτελείται από 50 άτομα. Τα 33 εποχιακά (μη μόνιμο- προσωπικό) που επιλέχθηκε από την περιοχή Αγρίνιου και τα 17 είναι μόνιμο προσωπικό της Δ.Ε.Π.
Το συνεργείο απαρτίζεται από τον Προϊστάμενο του έργου κ. Άγγελο Καββά, από γεωφυσικό, ηλεκτρονικό, τοπογράφους, μηχανικούς (VIΒROSE IS), εργοδηγούς, μηχανικούς αυτ)των, εργάτες, οδηγούς, διαχειριστή
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις έρευνες είναι προηγμένης τεχνολογίας, λέγονται Υδραυλικοί Δονητές και έχουν εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό το δυναμίτη στις σεισμικές έρευνες.
Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει:
Ο τρόπος που δουλεύουν τα μηχανήματα (στην περιοχή μας) είναι, ο εξής: Κατ, αρχήν υπάρχουν πέντε Υδραυλικοί Δονητές. Οι τέσσερις δουλεύουν και ο πέμπτος είναι εφεδρικός- Τα τέσσερα μηχανήματα λοιπόν είναι σε σειρά, απόλυτα συγχρονισμένα, παράγουν ταυτόσημες δονήσεις με μεταλλική πλάκα που κατά την διάρκεια των δονήσεων βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος.
Με την δόνηση που παράγεται στέλνεται στην μεταλλική πλάκα ένα σήμα από το υπέδαφος. Στη συνέχεια η μεταλλική πλάκα που είναι συνδεδεμένη με καλώδια με μια ηλεκτρονική καμπίνα στέλνει το σήμα (μέσω καλωδίων) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Εκεί συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία και κατόπιν στέλνονται στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας για επεξεργασία. Αφού γίνει η επεξεργασία έχουμε πλέον τη γνώση της δομής του υπεδάφους και στη συνέχεια ακολουθεί η βαθειά γεώτρηση αν αυτό κριθεί σκόπιμο.
Οι περιοχές που πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες ήταν:
α) Από Κατούνα έως Γουριά και β) Από Καλύβια έως Μαχαιρά.
Οι αποστάσεις μεταξύ χωριών λέγονται σεισμικές γραμμές. Έχει προσδιοριστεί ένα πρόγραμμα περ. 12 χιλ, απόσταση που θα καλύψει η σεισμική έρευνα. Μέσες όρος παραγωγής στην περιοχή είναι 2-2,5 χιλ. την ημέρα.
Εκτός των άλλων το συνεργείο της ΔΕΠ στο Αγρίνιο διαθέτει κινητό συνεργείο επισκευής πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα ανταλλακτικά και έμπειρο τεχνικό προσωπικό.
Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠ το κόστος σεισμικών ερευνών ανά χιλιόμετρο είναι 200.000 δρχ. για συνεργείο Υ.Δ.»
Πάντως προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, στα Καλύβια έγιναν εκ νέου αντίστοιχες έρευνες, σε σημεία περιμετρικά του χωριού αλλά και στην παραποτάμια περιοχή της ¨Βαρειάς¨ χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.
Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι, τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει «πράσινη» στροφή προς την «πράσινη» ανάπτυξη με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δίνεται έτσι έμφαση στις πολιτικές της ταχύτερης διείσδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο μηδενισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικά οι στόχοι που έχουν τεθεί τα τελευταία δύο χρόνια είναι δεσμευτικοί και οδηγούν προς συρρίκνωση του πετρελαίου στο ενεργειακό μίγμα.
Επιμέλεια έρευνας: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος
Πηγές: Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου
- Εφημερίδα Αγρινίου «Μαχητής» (αρ. φ. 1005, 23/09/1987)
Από την σελίδα στο F/B: «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus». - Εφημερίδα «Ελευθερία» 21 Απριλίου 1963