Το «αρχοντικό» πέταγμα των πελαργών, στα Καλύβια

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Πανέμορφα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της οικογένειας των πελαργών που κατοικούν στη φωλιά που είναι στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, αλλά και το εντυπωσιακό πέταγμά τους στους αιθέρες, φωτογράφισε η συμπατριώτισσά μας Ανθή Γεωργίου – Ντάφα, η οποία επισκέφθηκε αυτές τις μέρες το χωριό μας!

Η Ανθή Γεωργίου–Ντάφα ζει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο χωριό Αλιάκμονας  του δήμου Βοΐου, νομού  Κοζάνης ενώ κατάγεται από τα Καλύβια Αγρινίου. Φωτογραφίζει συστηματικά από το 2014 και με τον φακό της αποτυπώνει εικόνες τοπίων, όπως ποτάμια και λίμνες, δέντρα, φυτά με βοτανολογικό ενδιαφέρον, πουλιά και γενικά ότι έχει σχέση με την οικολογική διάσταση ενός τόπου.

Ο Πελαργός (Ciconia ciconia), το «λελέκι» του ελληνικού κάμπου, είναι ένα πραγματικά ανθρωπόφιλο πουλί, που φωλιάζει κοντά σε οικισμούς, σε περιοχές που γειτονεύουν με υγροτόπους, λιβάδια και καλλιέργειες.

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Μετά την επιστροφή στη φωλιά και την εκλογή της συντρόφου, το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Σε 3-4 εβδομάδες οι νεοσσοί μπορούν και στέκονται για μερικά λεπτά στα πόδια τους και μετά από επτά εβδομάδες για ένα τέταρτο περίπου. Αποκτούν τα πρώτα τους φτερά στην τρίτη εβδομάδα από όταν γεννηθούν, αργότερα αρχίζουν να εξασκούνται στο πέταγμα. Αλλά και όταν αρχίσουν να πετούν, επί 15 μέρες ακόμη εξακολουθούν να τρέφονται από τους γονείς τους και να κοιμούνται στη φωλιά. Κατόπιν γίνονται ανεξάρτητοι.

Δείτε τις φωτογραφίες της Ανθής Ντάφα, με τους πελαργούς στα Καλύβια Αγρινίου, που ευγενικά μας παραχώρησε:

 

 

Η σελίδα στο F/B «Anthis blooming»  έχει φωτογραφίες αποκλειστικά της Ανθής Ντάφα, ενώ το θέμα της είναι τοπία, πουλιά και λουλούδια της Ελληνικής φύσης.

Πατήστε τον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/AnthiNtafa/