Οι Γυμναστικές Επιδείξεις στο Σχολείο Καλυβίων, κάποτε...

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Οι γυμναστικές επιδείξεις ήταν το γεγονός της σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων και οι παλιότεροι από μας θα θυμούνται τις εκδηλώσεις αυτές που κάθε χρόνο σηματοδοτούσαν το τέλος των μαθημάτων και την αρχή της καλοκαιρινής ανάπαυλας. Το περιεχόμενό τους ήταν κυρίως αθλητικό, αλλά και χορευτικό.

Και ήταν για το σχολείο, τους μαθητές, τους γονείς, τους δασκάλους και για όλους τους συγχωριανούς, μια μεγάλη γιορτή, που όλοι ανεξαιρέτως την χαίρονταν!

Το πρόγραμμα των Γυμναστικών Επιδείξεων περιελάμβανε, την προσευχή, την έπαρση της Σημαίας, όπου όλοι οι μαθητές τραγουδούσαν ζωηρά τον Εθνικό Ύμνο, ακολούθως γίνονταν η παρέλαση των μαθητών μπροστά από τις Τοπικές Αρχές, τους γονείς και όλους τους θεατές, κατόπιν η παρουσίαση εκτέλεσης των ασκήσεων και τα αγωνίσματα και η όλη εκδήλωση έκλεινε με την υποστολή της σημαίας.

Μερικά, παραγγέλματα που οι μαθητές υπάκουαν μηχανικά αλλά με ¨ακρίβεια¨ τα εκτελούσαν ήταν: Τάξη, προσοχή! Έτοιμοι προς παρέλαση! Εμπρός, μαρς! Αραιώσατε! Στοιχηθείτε! Διάσταση, έκταση των χειρών, ανάταση, πρόταση, μεσολαβή, ατενώς, προεισαγωγικόν άλμα, βαθιά εισπνοή και εκπνοή, σύμπτυξη, επίκυψη, ανάκαμψη, έκταση των χειρών, στον τρίτο χρόνο κάθισμα βαθύ, τους ζυγούς λύσατε και πολλά άλλα.

Μετά τις ασκήσεις, ακολουθούσαν σχολικά τραγούδια και χοροί παραδοσιακοί, όπως: «Κίνησε η Γερακίνα για νερό κρύο να φέρει» «Καραγκούνα», «Χωριό μου όμορφο, με τις ραχούλες και τις ρεματιές», «Κάτου στου Βάλτου τα χωριά» και πολλά άλλα…

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» ήταν το ρητό που εξέφραζε το εκπαιδευτικό σύστημα για πολλά χρόνια. Οι γυμναστικές επιδείξεις ξεκίνησαν το 1883 και καταργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘70.

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, κατά τα έτη 1957, 1958 και 1959.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος