Το παραδοσιακό πετάλωμα αλόγου

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Το πετάλωμα του αλόγου με τον παραδοσιακό τρόπο είναι μια τέχνη που χάνεται σιγά σιγά με το χρόνο, όμως ο Νίκος Γ. Μιγδάκης από τον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, έμαθε τα ¨μυστικά¨ της απαιτητικής και χρήσιμης αυτής εργασίας και εκτός από το δικό του άλογο ¨πεταλώνει και ¨κάποια άλογα φίλων και συγχωριανών μας!

Ο Νίκος Γ. Μιγδάκης τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκε στην μεγάλη ¨ομάδα¨ των φίλων του αλόγου που υπάρχει στο χωριό μας και επίσης αποτελεί μέλος του Ιππικού Ομίλου Καλυβίων. Στο πετάλωμα αλόγων ¨μυήθηκε¨ τους τελευταίους μήνες από έναν φίλο του και όποτε χρειάζεται το εξασκεί.

Το πετάλωμα είναι από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιποίηση του αλόγου και των οπλών του. Αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής του γι΄αυτό και ένα άλογο χρειάζεται συχνή φροντίδα, ενώ ο καθημερινός έλεγχος δίνει την ευκαιρία να βλέπει ο ιδιοκτήτης του την κατάσταση του δέρματος όπως επίσης και αν υπάρχουν τραυματισμοί, οπότε χρειάζεται άμεση επέμβαση.

Να σημειώσουμε ότι, το πετάλωμα περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού, το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής να δεχθεί το πέταλο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πεταλώματος όπως και πετάλων. Ξεκινώντας το πετάλωμα προετοιμάζονται τα εργαλεία που απαιτούνται, αφαιρούνται τα παλαιά πέταλα και ακολουθεί ο καθαρισμός και το προσεκτικό κόψιμο των νυχιών.

Επιλέγονται τα πέταλα, γίνεται η πρώτη δοκιμή σε κάθε πόδι του αλόγου και στη συνέχεια τοποθετούνται τα πέταλα στις οπλές, όπου επιδιώκεται η τέλεια εφαρμογή και ακολουθεί το στάδιο του καρφώματος όπου περιλαμβάνει και το γύρισμα των καρφιών, το σφίξιμο και το φινίρισμα της οπλής.

Παλιά υπήρχαν πολλοί πεταλωτές μιας και ήταν απαραίτητοι, αφού κάθε σπίτι στο χωριό είχε και ένα ζώο για τις δουλειές του, άλογο ή μουλάρι.