Πέμπτη 27 Μαΐου 2021
Για τα προβλήματα του Κλιμακίου Φύλαξης στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου (κοντά στον Πλάτανο Καλυβίων) απευθύνει με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Να αναφέρουμε ότι, το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου, έπαυσε να λειτουργεί ως ενεργό Αεροδρόμιο από τον Ιούλιο 2015. Το Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου αρχικά υπήχθη στο Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου και στη συνέχεια στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο Αχαΐας.
Δείτε αναλυτικά την ερώτηση:
Θέμα:«Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου της Πολεμικής Αεροπορίας»
“Μεγάλες είναι οι δυσκολίες αναπλήρωσης του προσωπικού για οποιοδήποτε λόγο απουσίας (Αίτηση Κανονικών Αδειών, φύλλα πορείας, Αναρρωτικές Άδειες κ.α). Λόγω του περιορισμένου αριθμού των στελεχών που υπηρετούν στο Κλιμάκιο Αγρινίου, δεν δύναται για αντικειμενικούς λόγους να τηρηθεί η οδηγία για τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού των Μονάδων –Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ανέρχεται σε σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται εν μέσω της πανδημίας, αφού σε περίπτωση θετικού κρούσματος στον COVID-19 (όπως έχει ήδη συμβεί), θα πρέπει οι συνάδελφοί του που είχαν άμεση επαφή, να τεθούν σε περιορισμό 7-14 ημερών, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα ενεργά στελέχη να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με υπηρεσίες. Λύση στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να προσφέρει η αντικατάσταση του στελέχους με στρατεύσιμους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ανάλογη περίπτωση συγκεκριμένης ειδικότητας στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), ωστόσο το Υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει σχετικά.
Ένα ακόμη πρόβλημα λειτουργίας του Κλιμακίου Αγρινίου, συνίσταται στην έλλειψη οργανωμένου γραφείου προσωπικού για την ενημέρωση των στελεχών (διαταγές, αλληλογραφία κλπ) και για την κατάθεση δικαιολογητικών για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικών δαπανών, καθώς και η έλλειψη δυνατότητας αποστολής ή λήψης εγγράφων ηλεκτρονικά λόγω της μη εγκατάστασης ηλεκτρονικού υπηρεσιακού δικτύου (MIS). Έτσι, οι υπηρετούντες στο Αγρίνιο αναγκάζονται να μεταβούν στην 116 ΠΜ στον Άραξο προκειμένου να διεκπεραιώσουν τέτοια ζητήματα.
Τέλος, λόγω της υποστήριξης του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου από μονάδες που εδρεύουν σε απόσταση άνω των 100 χλμ. δημιουργείται μια εικόνα εγκατάλειψης της εν λόγω Μονάδας, με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της να είναι παραμελημένες και να μην πραγματοποιείται η προβλεπόμενη αποψίλωση για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.
Όλα τα ανωτέρω, έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει αναστάτωση στους υπηρετούντες στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με συναδέλφους τους που υπηρετούν σε άλλες Μονάδες και μέσω των Ενώσεών τους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Είναι αναγκαία λοιπόν η άμεση λήψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο ώστε να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της συγκεκριμένης Μονάδας. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι άμεση απάντηση στις δυσλειτουργίες αυτές θα μπορούσε να δώσει η διοικητική αυτονομία της Μονάδας, με υπαγωγή της εφοδιαστικά και οικονομικά στη Μονάδα του Αράξου, αλλά με δικό της οικονομικό κονδύλι το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της, όπως άλλωστε συνέβαινε και παλαιότερα.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα στη λειτουργία του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου;
Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άπτονται στην αδυναμία αναπλήρωσης των στελεχών λόγω της υποστελέχωσης της Μονάδας; Θα προβλεφθούν θέσεις στρατευσίμων οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν κάποιες από τις υπηρεσίες η μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού.
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κλιμακίου ώστε να λειτουργεί ως αυτόνομη Μονάδα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος