Η τοιχογραφία με την Σταύρωση, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Η Μεγάλη Πέμπτη θεωρείται η πιο θλιβερή μέρα της χριστιανοσύνης με την κορύφωση του Θείου Δράματος και την Σταύρωση του Κυρίου. Η συγκεκριμένη εικόνα που δείχνει την Σταύρωση είναι αποτυπωμένη σε μια μεγάλη τοιχογραφία η οποία βρίσκεται εντός του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων!

Πιο συγκεκριμένα, στο πάνω αριστερό μέρος του κυρίως ναού του Αγίου Νικολάου, υπάρχει τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων, που ζωγράφισε ο Μιλτιάδης Νίκολιτς μεταξύ 1943-1945, η οποία απεικονίζει τις στιγμές όπου οι ρωμαίοι στρατιώτες βάζουν τα καρφιά στα χέρια του Ιησού, που είναι ξαπλωμένος πάνω στον ξύλινο σταυρό, λίγο πριν τον τοποθετήσουν στον σημείο της σταύρωσης, επονομαζόμενο ως Κρανίου Τόπο.

Γύρω από τον σταυρό του μαρτυρίου υπάρχουν στρατιώτες, η μητέρα του Ιησού, προσφιλή πρόσωπα και πλήθος ανθρώπων που παρακολουθούν την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Η τοιχογραφία έγινε με δαπάνη του συγχωριανού μας Ευσταθίου Σπ. Τσιρογιάννη, ενώ υπάρχει και η υπογραφή του ζωγράφου!

Ο Μιλτιάδης Νίκολιτς με καταγωγή από την Σερβία, έφτιαξε τις περισσότερες αγιογραφίες στον κυρίως ναό, στον τρούλο, στο ιερό, του Αγίου Νικολάου, με ένα προσωπικό ύφος, που δεν προσομοίαζε στην βυζαντινή τεχνοτροπία. Καλλιτεχνικά ήταν επηρεασμένος από την σλάβικη χριστιανική παράδοση αλλά και από τους Χιονιαδίτες ζωγράφους της Ηπείρου. 

Αυτό που προκαλεί θαυμασμό για τις δημιουργίες του είναι ότι, ο ¨Σέρβος¨ ζωγράφιζε με το ένα χέρι αφού είχε σοβαρό πρόβλημα(παράλυση).

Επίσης, σε τέσσερις μικρές εικόνες που είναι ζωγραφισμένες στο τέμπλο του ναού, απεικονίζονται οι τελευταίες στιγμές του Ιησού Χριστού, δηλαδή:

-Η προσευχή στους κήπους της Γεσθημανής,

- Ο Πόντιος Πιλάτος έχοντας δίπλα του τον Χριστό με το αγκάθινο στεφάνι και την κόκκινη χλαμύδα, να ζητά από το πλήθος να αποφασίσει

- Τον Ιησού Χριστό πάνω στο Σταυρό του Μαρτυρίου και

- Την Αποκαθήλωση από τον Σταυρό του σώματος του Χριστού.

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να κρατάει πάνω στον σταυρό έξι ώρες.

Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκεντρώνει τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί.