Βασίλης Γ. Κοτρώτσος: Στο ρυθμό του ρεμπέτικου

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γ. Κοτρώτσος με καταγωγή από τα Καλύβια, παρουσίασε πρόσφατα στο διαδίκτυο το λαϊκό τραγούδι υπό τον τίτλο «Με το μπουζούκι μου να ξενυχτώ» που συνέθεσε και ¨επένδυσε¨ μουσικά ο ίδιος, στο ύφος του παλιού ρεμπέτικου, είδος που υπηρετεί πιστά.

Επηρεασμένος από μουσικά ακούσματα αυθεντικών λαϊκών ήχων, έμαθε ως αυτοδίδακτος να παίζει μπουζούκι αρχικά από τον παππού του Βασίλη, αλλά και τον πατέρα του Γιώργο, ενώ ταυτόχρονα αγάπησε και ¨μυήθηκε¨ στα ¨μυστικά¨ μονοπάτια του ρεμπέτικου, γνωρίζοντας τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες και τα ¨αθάνατα¨ τραγούδια του είδους.

Οι μουσικές ρίζες του ρεμπέτικου ανάγονται στη βυζαντινή μουσική και στο δημοτικό τραγούδι του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας και των νησιών της πατρίδας μας.

Ο Βασίλης Γ. Κοτρώτσος είναι πτυχιούχος του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του αλλά και στη συνέχεια, δημιούργησε με φίλους του την κομπανία "Ψιλό Γαζί", που τους ένωσαν τα ακούσματα, η κοινή αισθητική και το ήθος.

Έκαναν πολλές εμφανίσεις σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και τα καλοκαίρια σε νησιά. Επίσης, σε ένα δισκάκι που δημιούργησαν το 2019, περιέλαβαν 9 επανεκτελέσεις τραγουδιών του παλιού ρεμπέτη Απόστολου Χατζηχρήστου που ηχογράφησαν μόνοι τους.

Να επισημάνουμε ότι, η όμορφη μελωδία του τραγουδιού «Με το μπουζούκι μου να ξενυχτώ» είναι σε ρυθμό χασάπικου, είναι αυθεντικό και αληθινό στην εκτέλεσή του και η ηχογράφησή του πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Αγρίνιο.

Ακούγονται ο ήχος του μπουζουκιού και του τραγουδιού από τον Βασίλη Κοτρώτσο, ενώ υπάρχει η φιλική συμμετοχή των μουσικών Λεωνίδα Σταρακά στην κιθάρα και του Δημήτρη Μήτσου στο ακορντεόν, με τους δυο τελευταίους μάλιστα να αποτελούν μέλη της αγρινιώτικης παρέας φίλων μουσικών με την επωνυμία ¨Πνύκα¨.

Καλή ακρόαση...

Πατήστε τον σύνδεσμο για να ακούσετε το τραγούδι:

https://www.youtube.com/watch?v=r_PxC81V0fQ

 

 

«Με το μπουζούκι μου να ξενυχτώ»

Στίχοι-μουσική: Βασίλης Κοτρώτσος

Εκεί που έλεγα τι άλλο θα με βρει

Από αγάπες είχα πια αγανακτήσει

Τον πόνο έκανα φίλο καλό

Με το μπουζούκι μου να ξενυχτώ

Ένα τραγούδι συντροφιά να μου κρατήσει

 

Ήρθε μια μέρα κι εμφανίστηκες εσύ

Και η καρδιά μου ήθελε να σταματήσει

Έκανε χώρο για να σε δεχτεί

Μου είπε στάσου θα είναι αυτή

Που θα σου κάνει όμορφη αυτή τη ζήση

 

Στη γειτονιά σου κάθε βράδυ τριγυρνώ

Το ξεροβόρι ίσως να με γονατίσει

Μέσα στο σπίτι μου πάλι θα ‘ρθώ

Δυο νότες βάζω σ’ ένα σκοπό

Ένα γλυκό τραγούδι να σε συγκινήσει

 

 

Ψιλό Γαζί – «Έλα να πάμε τσάρκα» (2019)

Στίχοι - Μουσική: Απόστολος Χατζηχρήστος

Πατήστε τον σύνδεσμο για να ακούσετε το τραγούδι:

https://www.youtube.com/watch?v=4ZsbgYjkBl8