Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επέδωσε επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα  Σακελλαροπούλου, να παραστεί και να τιμήσει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις εορτασμού της 11ης Ιουνίου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχεδιασμό του Δήμου Αγρινίου για τις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Αγρινίου, αλλά και το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και υπογράμμισε ότι εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο, εφόσον επιτρέψουν οι συνθήκες και το πρόγραμμα της, να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού στο Αγρίνιο. 

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου πρόσφερε στην κ. Σακελλαροπούλου αντίγραφο του έργου  "Πορφυρό βλέμμα" του Χρήστου Γαρουφαλή, από την μεγάλη ενότητα έργων του ζωγράφου "Ανθρώπων βλέμματα",  υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη.

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκηση της αργίας της 11ης Ιουνίου

Να θυμίσουμε ότι, την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έλαβε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, η εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου για την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου κάθε έτους, επέτειος της Απελευθέρωσης του Βραχωρίου από τον τουρκικό ζυγό το 1821, ως δημόσια εορτή τοπικής και ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου αφού έκανε αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της απελευθέρωσης εισηγήθηκε:

1. Την καθιέρωση της ημέρας εορτασμού της 11ης Ιουνίου κάθε έτους, επέτειο απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό, ως δημόσια εορτή τοπικής ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και για τα σχολεία της πόλης μας.

2. Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εδρεύουν στο Δήμο Αγρινίου, να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της τοπικής ιστορικής εορτής, σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του Δήμου Αγρινίου και σε συνεργασία με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων να καταρτίζεται με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημοσίων κτηρίων, από τη δύση του ηλίου της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

4. Η απόφαση  να αποσταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών για την προώθηση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

5. Ειδικά για το έτος 2021, και μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, να εξουσιοδοτηθεί  ο Δήμαρχος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση των προγραμματιζόμενων εορταστικών εκδηλώσεων την 11η Ιουνίου 2021.

Συνάντηση του Δημάρχου Αγρινίου με τον Υπουργό Εσωτερικών

Με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη  Βορίδη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου αμέσως μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου παρέδωσε στον κ. Βορίδη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Αγρινίου σχετικά με την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου ως δημόσιας εορτής τοπικής και ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών  για τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί από τον Δήμο Αγρινίου και ζήτησε  θετική εισήγηση ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην ιστορική αξία της επετείου της 11ης Ιουνίου για το Αγρίνιο, για την  ιδιαίτερη επισημότητα που αποδίδεται στη συγκεκριμένη ημέρα και την απόφαση του Δήμου για την ανάδειξη της με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμαρχος Αγρινίου εξέφρασε την ελπίδα  ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στο αίτημα του Δήμου Αγρινίου.