Ο αιωνόβιος πλάτανος, που πρέπει να προστατευθεί

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ο αιωνόβιος πλάτανος, ύψους 25 μέτρων, ο οποίος δεσπόζει έξω από τον περίβολο του πρώην Παιδικού Σταθμού του χωριού μας, στέκει αγέρωχος εδώ και αιώνες και αποτελεί χωρίς υπερβολή, ένα δέντρο – σύμβολο για τα Καλύβια, που αξίζει να προστατευθεί και να αναδειχθεί!

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, κάτοικοι της περιοχής τελευταία έχουν διαπιστώσει σημάδια δολιοφθορών στον κορμό και τα κλαδιά, που έχουν ¨πληγώσει¨το δέντρο και μάλλον έχουν προκληθεί από ανθρώπινο ¨χέρι¨ και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Ένας προσωρινός τρόπος να προστατευθεί είναι να δημιουργηθεί μια περίφραξη με πλέγμα γύρω από το δέντρο, ώστε να αποτρέπει κάποιους να το καταστρέφουν…

Μια πρόταση για την ανάδειξη και προστασία του πλατάνου

Μια αξιοσημείωτη πρόταση την οποία θέτουμε υπ΄ όψιν όλων των τοπικών φορέων, δηλ. της Κοινότητας Καλυβίων, του Δήμου Αγρινίου της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των κατοίκων, είναι να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες και ενέργειες, ώστε ο αιωνόβιος πλάτανος να κηρυχθεί ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», όπως υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες περιοχές.

Κατά την άποψή μας, μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να προχωρήσει από ειδικευμένους επιστήμονες,  η σύνταξη Ειδικής Έκθεσης Προστασίας «αιωνόβιου πλατάνου για την κήρυξή του ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης» μιας και ο πλάτανος έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξία, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο, με κύριο γνώμονα την φροντίδα και την προστασία του.

Να αναφέρουμε ότι, ο πλάτανος, με περίμετρο 6,80 μέτρα και πιθανή ηλικία που προσεγγίζει τους επτά αιώνες, είναι ένα από τα ψηλότερα και πιο υγιή δέντρα της περιοχής που ομορφαίνει το χωριό μας, ενώ θυμίζουμε ότι, παρόμοια δέντρα προβάλλονται ως τουριστικά αξιοθέατα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας!