Το πέταγμα του χαρταετού στα Καλύβια

Δευτέρα15 Μαρτίου 2021 

Με όχι και τόσο καλές καιρικές συνθήκες η φετινή Καθαρά Δευτέρα, όμως κάποιοι στο χωριό μας εξορμώντας στις κοντινές εξοχές κατάφεραν να πετάξουν τον χαρταετό ψηλά, με τους γονείς και τα παιδιά να χαίρονται με το παιχνίδι και τις φιγούρες στον ορίζοντα!

Μπορεί αυτή η Καθαρά Δευτέρα να μην είναι όπως επιθυμούμε λόγω της αναγκαιότητας που μας ανησυχεί και μας ταλαιπωρεί για πάνω από ένα χρόνο, δεν παύει ωστόσο να συμβολίζει την αφετηρία της πνευματικής μας κάθαρσης.

Περάσαμε όμως κάποιες Καθαροδευτέρες αξέχαστες στη ζωή μας!

Το πέταγμα του χαρταετού των παιδικών μας χρόνων, ήταν παιχνίδι, όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά όποτε είχε κατάλληλο καιρό, που ευνοούσε το πέταγμα.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιούσαν καλάμια σκισμένα κατά μήκος για τον σκελετό. Τρεις βέργες από σκισμένο καλάμι ενωμένες στο κέντρο δημιουργούσαν το εξάγωνο. Τα καλάμια τα στρογγύλευαν στην άκρη και ενα εκατοστό πιο κάτω έκαναν εγκοπή για να δεθεί περιμετρικά ο σπάγκος που όριζε το περίγραμμα. Μεγάλες άσπρες και μπλε χαρτόκολλες αγόραζαν από τα παντοπωλεία του χωριού και τις κόλλαγαν με αλευρόκολλα, ενώ έφτιαχναν περιμετρικά φρου-φρου (φούντες) και την ουρά.

Επίσης με σπάγκο λεπτό και γερό σχοινί οι ¨τεχνίτες¨ έφτιαχναν τα ζύγια του αετού, ενώ για σπάγκο πετάγματος έπαιρναν κουβάρια αγοραστά ή από αργαλειούς και μετά αμόλα καλούμπα στα χωράφια! Και βέβαια τα παιδιά έπρεπε να θυμούνται ότι ο χαρταετός σηκώνονταν στον ουρανό πάντα με τον αντίθετο άνεμο...

Κάθε Καθαρή Δευτέρα

ανοιξιάτικε μου αέρα,

στα παιδιά μας λες: εντάξει

ο αετός σας θα πετάξει.

Φύσα αγέρα λεβεντιά

παίξ’ αετό με τα παιδιά

φεύγει ο αετός ψηλά

και στον άνεμο μιλά.

Δείτε φωτογραφίες που μας έστειλε η Ράνια Δ. Καραλή από το πέταγμα του χαρταετού με τα χρώματα της ΑΕΚ, στα Καλύβια Αγρινίου