Αδειάζει η κλεψύδρα για ΟΣΔΕ και Κάρτα Αγρότη, πλήγμα στην ρευστότητα των παραγωγών

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Αντί η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να τρέχουν τις διαδικασίες λόγω και του κορονοϊού που έχει ρίξει την ρευστότητα των αγροτών, εντούτοις παρατηρείται... αδράνεια.

Αν και όπως σχολιάζουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο υπεύθυνοι μεγάλων πυλών που κατέχουν καλά τα του...ΟΣΔΕ, φαίνεται να υπάρχει ακόμα χρόνος για να τρέξει το σύστημα, εντούτοις το γεγονός ότι τα ΚΥΔ δεν έχουν καμιά ενημέρωση για το έργο (δηλώσεις ΟΣΔΕ) της νέας χρονιάς (2021) και επίσης δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους, οπότε δεν ξέρουν τι μέλει γενέσθαι, δεν είναι καλό... σημάδι. Σημειωτέον ότι λόγω των προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο και τα κωλύματα με τον διαγωνισμό που εν τέλει ανεστάλη, όπως έγκαιρα είχαμε προαναγγείλει, ήδη έχουν πάει πίσω χρονικά σε σχέση με πέρσι οι πληρωμές των πρώτων συνδεδεμένων (πέρσι είχαν πληρωθεί στα μέσα Φλεβάρη), κάτι που επιτείνει την οικονομική δυσκολία των παραγωγών.

Εν τω μεταξύ, δύσκολο φαντάζει αυτή τη στιγμή, να προλάβει να ανοίξει το έργο των δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2021 στα τέλη Φλεβάρη, όπως έγινε πέρσι... Έτσι, με την πανδημία του κορονοϊού σε εξέλιξη, όπως και των περιοριστικών μέτρων, ήδη γεννάται ανησυχία, σε σχέση με την συντόμευση της περιόδου υποβολής των δηλώσεων, που πλέον είναι πολύ πιθανή, κάτι που θα φέρει δυσκολίες στις πύλες, ταλαιπωρία στους παραγωγούς κ.λπ.

Πέρσι, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη στο ΥπΑΑΤ και προεδρίας Γρηγόρη Βάρρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε για πρώτη φορά στα χρονικά ανοίξει τόσο νωρίς το ΟΣΔΕ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς, σε συνεργασία και με τις πύλες, για απομακρυσμένη υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Για πρόβλημα στην ήδη καταρρακωμένη ρευστότητα κάνουν λόγο οι παραγωγοί

Ένα άλλο πρόβλημα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, που ενδέχεται να δημιουργηθεί φέτος αν το ΥπΑΑΤ δεν... ανασκουμπωθεί και δεν τρέξει τις εξελίξεις, έχει να κάνει με την Κάρτα Αγρότη, ένα καθ’ όλα χρήσιμο εργαλείο, που καλύπτει ανάγκες ρευστότητας χιλιάδων παραγωγών. Έτσι, αν το ΟΣΔΕ πάει πίσω, τότε νομοτελειακά πάει πίσω και η ενεργοποίηση - ανανέωση των Καρτών Αγρότη. Εδώ βέβαια υπάρχει η λύση, οι αρμόδιοι να δώσουν το ελεύθερο για ανανέωση των υπολοίπων των Καρτών στους παραγωγούς, με το ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς (2020), όπως είχε γίνει πέρσι, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που τα οικονομικά των παραγωγών, έχουν λόγω του κορονοϊού στενέψει, ακόμα περισσότερο.

Τους προβληματισμούς αυτούς μεταφέρουν στον ΑγροΤύπο αρκετοί συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, περισσότερο δε οι κτηνοτρόφοι, που επωμίζονται το βάρος των αυξήσεων στις ζωοτροφές, αυξήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων μονάδων.

Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr