Τα εικονοστάσι που φτιάχτηκε τρεις φορές…

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ένα πέτρινο εικονοστάσι το οποίο είχε γκρεμιστεί από κάποιο φορτηγό, πρόσφατα το ξαναέφτιαξαν δυο συγχωριανοί μας στη παλιά του θέση στον οικισμό Αγ. Γεωργίου, απέναντι από το σχολείο.

Ο Νίκος και ο Δημήτρης Μαλεσιάδας, πήραν απλές πέτρες και έκτισαν το εικονοστάσι, δημιουργώντας αρχικά μια βάση σαν βραχάκι και πάνω σε αυτό συνέχισαν με πέτρες και τούβλα, ολοκληρώνοντας την κατασκευή που μοιάζει σαν ένα όμορφο παραδοσιακό προσκυνητάρι, σαν αυτά που συναντάμε σε πολλές περιοχές του τόπου μας.

Το αρχικό μεταλλικό εικονισματάκι το είχε φτιάξει το 1970 η κυρά Σοφία Ιωάννου, υπερ υγείας της οικογένειά της, παραγγελία στο σιδηρουργείο του μπαρμπα Κώστα Οικονόμου, όμως μετά από λίγα χρόνια κάποιο αυτοκίνητο το παρέσυρε στο διάβα του και το γκρέμισε…  Το δεύτερο το έκαναν πιο γερό, από πέτρα και τσιμέντο, αλλά και αυτό δεν ήταν ¨τυχερό¨ να αντέξει, αφού πριν 3-4 χρόνια ένα μεγάλο φορτηγό δεν ¨πήρε¨ καλά την στροφή και κατέστρεψε ξανά το εικονισματάκι…

Το τρίτο κατά σειρά εικονισματάκι, 50 χρόνια μετά, ξαναστέκει υπερήφανα πλάι στο δρόμο και περιμένει τους διαβάτες να κοντοσταθούν για λίγο, να κάνουν το σταυρό τους και να ανάψουν το καντήλι, ζητώντας την εξ΄ ύψους βοήθεια του Δημιουργού μας!

Δίπλα πεσμένο είναι το παλιό εικόνισμα, από τα υλικά του οποίου θα φτιαχτεί και ένα μικρό πεζούλι, για να ξαποσταίνουν οι περαστικοί…

Ένα εικονισματάκι απέριτο, με τη δική του μοναξιά και τη δική του μελαγχολία, δημιουργήθηκε στην άκρη του χωριού από τα δυο αδέρφια Μαλεσιάδα, για να προστατεύει την οικογένειά τους και τους μικρούς Αλέξανδρο, Ορέστη και Μιχαήλ που βοήθησαν για να χτιστεί, ένα εικονισματάκι που θα διώχνει το κακό και θα φέρνει ηρεμία και γαλήνη!

Ένα εικονισματάκι απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο, που ανατρέπει το «άσχημο» αφού κανείς δεν το κοιτάει με τα μάτια του αλλά με την ψυχή του.