Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021
Του Λίνου Υφαντή, Φιλολόγου
Βαρύ φόρο αίματος είχαν πληρώσει τα Καλύβια Αγρινίου στις 31 Ιουλίου 1944. Τότε 59 Ελλήνες πατριώτες εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στη θέση «Φυλάκιο», της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου-Κρυονερίου. 20 χρόνια όμως μετά έγινε εμπρησμός του μνημείου της εκτέλεσης στην ίδια θέση, όχι φυσικά από Γερμανούς αλλά δυστυχώς από ντόπιους “Έλληνες”.
Το ξεχασμένο αυτό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια επιστολή της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων “Γρηγόρης Λαμπράκης” Αιτωλοακαρνανίας που συντάχθηκε το 1964 και ανέφερε συγκεκριμένα:
Προς: Τον Υπουργόν Εσωτερικών
Εφημερίδας ¨Αυγή¨ ¨Δημοκρατική Αλλαγή¨ ¨Νέα¨ "Ελευθερία" "Αθηναϊκή"
Αθήνας
"Ωρα" "Δυτική Στερεά" "Νέα 'Εποχή"
Ενταύθα
ΔΙΑΜAΡTΥΡΙΑ
Οι "Λαµπράκηδες" Αιτωλ/νίας διαμαρτύρονται έντονώτατα διά τήν βέβηλον, ιερόσυλον και έγκληµατικήν πράξιν της Καταστροφής διά έμπρησμού του μνημείου εις τήν θέσιν Φυλάκιον Καλυβίων, τόπου όμαδικής έκτελέσεως υπό του Φασίστα Κατακτητή της πατρίδος µας εξήντα (60) ήρώων αγωνιστών της έθνικής μας αντιστάσεως.
'Η έγκληµατική αυτή πράξις πού προσβάλλει βαρύτατα την μνήµη των ήρώων πού θυσιάστηκαν στον αγώνα για τά µεγάλα ιδανικά της έλευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης καί της προκοπής του Λαού µας οργανώθη και έκτελέσθη ύπό των γνωστών παρακρατικών κύκλων της ανωμαλίας καί του φασισµού,αποτελεί δέ συνέχειαν και συνέπειαν του πνεύματος διωγμού της έθνικής αντιστάσεως πού άκολουθήθη µέχρι σήµερον.
Αξιούμεν
Τήν σύλληψιν καί παραδειγματικήν τιμωρίαν των ένόχων, την έξάρθρωσιν του Παρακρατικού µηχανισμού, τήν διάλυσιν των Φασιστικών οργανώσεων καί τέλος τήν αναγνώρισιν της έθνικής μας αντιστάσεως πού αποτελεί για τήν Νεολαία το ανώτερο σχολείο έθνικής πατριωτικής διαπαιδαγωγήσεως καί ύψηλού φρονηµατισµού.
ΔΗΜ. ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ «ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Γενικός Γραμματεύς
Φυσικά οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Ήταν η εποχή των πολιτικών παθών, όπου η διαμάχη κομμουνιστών-αντικομμουνιστών δαιμονοποιούσε για κάποιες ακραίες ομάδες ακόμα και μνημεία της Εθνικής Αντίστασης. Άλλωστε αυτές καλύπτονταν από το τότε “βαθύ κράτος” και την κεντρική εξουσία.
Φυσικά το μνημείο δεν είχε την ίδια μορφή που έχει σήμερα, όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα. Είναι όμως σημαντικό ότι καταγράφεται στην περιοχή μας βεβήλωση μνημείου Εθνικής Αντίστασης σε τόσο μεγάλο βαθμό, που επέφερε την ολοσχερή καταστροφή του. Θύτες βέβαια ήταν “Έλληνες” που φυσικά εναντιώνονταν στην θυσία των 59 πατριωτών στον Αιτωλικό κάμπο. Για τη φύση της συγκεκριμένης αυτής πράξης καθώς και για την αμνησία πολλών δεκαετιών σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Αγρινίου, θα βοηθήσει -πιστεύουμε- η καταγραφή αυτού του γεγονότος.
Με πληροφορίες από:
1964 - Επιστολή διαμαρτυρίας της ΔΚΝΓΛ Αιτωλοακαρνανίας. Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)