Στο εξωκλήσι του Αη Θανάση…

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Τιμάτε σήμερα από την εκκλησία μας ο Άγιος Αθανάσιος και για όσους θυμούνται στον Καλυβιώτικο κάμπο, στη θέση «Παπαφώτη» υπάρχει ένα  παλιό και γραφικό εξωκλήσι που ανήκει σε ιδιώτη, αφιερωμένο στην ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, ενώ οι παλιότεροι συγχωριανοί μας θυμούνται ότι, κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου, τελούνταν εσπερινός και Θεία Λειτουργία.

Ο συντοπίτης μας κ. Βασίλης Ταλαμάγκας επισκέφθηκε σήμερα το εξωκλήσι και μας έστειλε κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν ότι, παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια, ξεχασμένο μέσα στη φύση, με τη βλάστηση και τους κισσούς να το καλύπτουν σε κάποια σημεία του και ελάχιστοι άνθρωποι να το επισκέπτονται πλέον…

Παλιότερα για τη γιορτή στο εξωκλήσι, γίνονταν από νωρίς πολλές προετοιμασίες από την οικογένεια του Γάκια Καραγιώργου, που το είχε ¨τάμα¨ και πάντα σε συννενόηση με τους ιδιοκτήτες του κτήματος, φρόντιζαν το ναό. Ανήμερα της μεγάλης γιορτής πολλοί Καλυβιώτες πήγαιναν πεζή στο εκκλησάκι, ακόμη και μαθητές του σχολείου με τη δασκάλα τους, για να ανάψουν ένα κεράκι στο ταπεινό εικονοστάσι!

Το εξωκλήσι του Αη Θανάση ανήκε σε μια μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση, στο λεγόμενο «τσιφλίκι Παπαφώτη» και ήταν τμήμα ενός ευρύτερου αγροτικού συγκροτήματος που περιελάμβανε ακόμη και νερόμυλο. Το τσιφλίκι αυτό μαζί με άλλα της περιοχής απαλλοτριώθηκαν κατά το έτος 1933. Εκεί είχε δημιουργηθεί ο οικισμός «Πιπινέρι» και υπήρχε δίπλα ένα μικρό νεκροταφείο. Η ύπαρξη του οικισμού βεβαιώνεται από τη δεκαετία του ΄30 για να διαλυθεί την δεκαετία του ’50 οπότε και μεταφέρθηκε το σύνολο του πληθυσμού στο χωριό.