Ρυθμίσεις για ΕΦΚΑ αγροτών, ακατάσχετο κορονοενισχύσεων και νομιμοποίηση στάβλων

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το ακατάσχετο και αφορολόγητο των κορονοενισχύσεων προς τους αγρότες, τη νομιμοποίηση στάβλων και τις συντάξεις των αγροτών περιλαμβάνονται στο Nόμο 4764, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για το ΦΕΚ, με θέμα τις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.

Πιο αναλυτικά τους αγρότες αφορούν τα παρακάτω άρθρα:

Άρθρο 114

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στον τ. Ο.Γ.Α.

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 71 του ν. 4756/2020 (Α’ 235) προστίθεται τρίτο εδάφιο, προστίθεται παρ. 4 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής: «Άρθρο 71 Καταβολή δόσεων εκκαθάρισης ετών 2017, 2018 και 2019 1. Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ετών 2017, 2018 και 2019 αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ προκύπτει διαφορά που πρέπει να καταβληθεί από τους ασφαλισμένους (χρεωστικό υπόλοιπο) αυτή καταβάλλεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της μηνιαίας δόσης. 2. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31.3.2021. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων. Η ασφαλιστική ικανότητα των υπαγόμενων στην παρ. 1 παρατείνεται έως την 28η.2.2021. 3. Εάν η μηνιαία δόση οφειλής δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται εκπρόθεσμα». 4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να παρατείνονται οι προθεσμίες της παρ. 2 και η ασφαλιστική ικανότητα των υπακτέων στην παρ. 1 και να καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.».

Άρθρο 122

Νομιμοποίηση διανυθέντος χρόνου ασφάλισης στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του πρώην ΟΓΑ.

Οι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα, το οποίο και εκκρεμεί, θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για χρόνο ασφάλισης έως τις 31.12.2016. 2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται εφόσον: α) κατά τον ίδιο χρόνο, δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξης από την ασφάλισή τους αυτή ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλον φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδος ή του εξωτερικού με την επιφύλαξη της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4169/1961 (Α’ 81) και β) προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών που κατά τον χρόνο της ασφάλισής τους διέμεναν νόμιμα στη Χώρα. 3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 7 του ν. 3050/ 2002 (Α΄ 214). 4. Οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του αρμόδιου οργάνου εξέτασης ενστάσεων του άρθρου 40 του π.δ. 78/1998 (Α΄ 72) κρίνονται σύμφωνα με την παρ. 3.

Άρθρο 147

Συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Η παρ. 3 του άρθρου 17Α του ν. 4056/2012 (Α΄ 52) τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «3. Όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) μέχρι τις 31.12.2021. Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν και διατάσσουν τη διακοπή λειτουργίας, την αποβολή, την κατεδάφιση ή την επιβολή προστίμου. Οι διοικητικές πράξεις του προηγούμενου εδαφίου ανακαλούνται οριστικά εφόσον εκδοθεί η άδεια διατήρησης της παρ. 2.».

Άρθρο 146

Ακατάσχετο και αφορολόγητο ενισχύσεων που καταβάλλονται στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 στον πρωτογενή τομέα.

Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, συγχρηματοδοτούμενων ή μη, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43A του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτηρα. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και για την είσπραξη των ενισχύσεων.

Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr