Αρχές του νέου έτους το άνοιγμα των σχολείων

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία με την λήξη της νέας παράτασης που δόθηκε στην αναστολή λειτουργίας.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας παρατείνεται η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021, ενώ οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Να θυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για άνοιγμα σχολείων στις 7 Ιανουαρίου:

1. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία «δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα». Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε κινητικότητα μέσα και έξω από τα σχολεία θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

2. Επιπλέον, απομένουν επτά μόνο ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων και ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων θα προκαλούσε αναστάτωση στα παιδιά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε από την άλλη ότι σταθερή θέση της Επιτροπής αποτελεί ότι τα σχολεία, σε περίπτωση lockdown, πρέπει να κλείνουν τελευταία και να ανοίγουν πρώτα.