?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Με μηνύματα τιμά η τοπική πολιτική ηγεσία την εξέγερση της φοιτητικής νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 επ΄αφορμή της συμπλήρωσης 47 ετών από το ιστορικό γεγονός. Δείτε αναλυτικά:

Στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Το Πολυτεχνείο του 1973 παραμένει στην εθνική συλλογική μνήμη ένα ακόμα μεγάλο σύμβολο των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία και εθνική κυριαρχία.

Ο αγώνας μιας γενιάς για ψωμί, παιδεία και ελευθερία δεν αποτελεί μόνο μία επέτειο μουσειακού χαρακτήρα, αλλά ένα κληροδότημα δημοκρατικού χρέους για όλους μας. Και αυτό το χρέος έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την ενότητα των Ελλήνων και την διαρκή κοινή προσπάθεια για διατήρηση και καλυτέρευση της δημοκρατίας που μας παραδόθηκε.

Φέτος, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, όλοι βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση προσωρινού περιορισμού των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών. Ένας περιορισμός που δοκιμάζει τις δημοκρατικές αξίες, όμως αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ίδιας της δημοκρατίας, η οποία περνάει μέσα από την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Χωρίς δημόσια υγεία και ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Και χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει εθνική κυριαρχία.

Φέτος λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, με εθνική ομοψυχία, τιμάμε την επέτειο, γνωρίζοντας πως όσο πιο γρήγορα νικήσουμε τον κορωνοϊό, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε τους αγώνες του χθες, του σήμερα και του αύριο, για ψωμί, παιδεία και ελευθερία».

 

Η Αντιπερειφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, δήλωσε για την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου:

Το Πολυτεχνείο του 1973 παραμένει στην εθνική συλλογική μνήμη ως ο αγώνας μιας γενιάς για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Οι συνθήκες που επικρατούν φέτος μας υποχρεώνουν να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει τον διαχρονικό χαρακτήρα των αξιών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αποτελεί μύνημα ελπίδας και ευθύνης που έχουμε χρέος να κρατήσουμε για πάντα ζωντανό!

 

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» στο μήνυμά του αναφέρει:

Στο δρόμο του Νοέμβρη θα ξαναβρεθούμε

Το Πολυτεχνείο και ο αγώνας των ηρώων του αποτελεί ορόσημο.

Εκφράζει τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας, έναν αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

Για μας το Πολυτεχνείο είναι

Φάρος αγωνιστικών διεκδικήσεων για κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα

Πυξίδα αγώνα ενάντια στις ανισότητες, τη φτώχεια και κάθε είδος κοινωνικού αποκλεισμού

Οδηγός και χρέος για την διασφάλιση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας.

Σήμερα και αύριο,

έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους νέους μας που μαστίζονται από ανεργία και αναζητούν μια ελπίδα για το μέλλον τους.

έχουμε χρέος να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για μια καλύτερη δημοκρατία.

έχουμε χρέος να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα, που η Δημόσια Υγεία αποτελεί τιτάνιο στοίχημα για το σύνολο της κοινωνίας, όλοι πρέπει να έχουμε καθαρή σκέψη και αποφασιστικότητα.

Δεν χωρούν σε αυτήν τη συγκυρία ούτε η αστυνομοκρατία και το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται ούτε και “τυφλές” οριζόντιες απαγορεύσεις.

Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από την ανεύθυνη «ιδεολογική» μάχη χαρακωμάτων που η ίδια η Κυβέρνηση επεδίωξε να δημιουργηθεί και να φουντώσει, ώστε να στρέψει το φως της δημοσιότητας μακριά από τις μεγάλες και υπαρκτές πολιτικές της ευθύνες για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Έχουμε ώριμη Δημοκρατία που μπορεί να προστατεύσει και τη Δημόσια Υγεία και τις Πολιτικές Ελευθερίες.

Εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κρατάμε την Κοινωνική μας Αλληλεγγύη και Ευθύνη που οι συνθήκες επιβάλουν

Στο δρόμο του Νοέμβρη θα ξαναβρεθούμε

“…Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.”

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 17η Νοεμβρίου  είναι επέτειος μνήμης για τους Αγωνιστές που έπεσαν στο βωμό της Δημοκρατίας. Με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη, στους φοιτητές και στους πολίτες οι οποίοι μετείχαν στον Αντιδικτατορικό αγώνα,υπερασπιζόμαστε  την ιστορική παρακαταθήκη τους και τιμούμε τη μάχη για τη Δημοκρατία.

Φέτος, σε μια διαφορετική χρονιά, καλούμαστε όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αλλά να εδραιώσουμε τη πεποίθηση ότι τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίαςμας ενώνουν. Να μη λησμονούμε ποτέ  ότι κάθε εποχή χρειάζεται τις δικές της εξεγέρσεις, τη δική της αφύπνιση».

 

Η Χριστίνα Σταρακά, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» δήλωσε τα εξής:

Το Πολυτεχνείο υπήρξε κορυφαία στιγμή Αντίστασης του Ελληνικού λαού,ενάντια στην ξενοκινητη δικτατορία,που κατέλυσε κάθε δημοκρατικό θεσμό. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν όχι μόνο με την παγερή τους στάση αλλά και με την συγκρότηση αντιστασιακών οργανώσεων. Όμως η ψυχή του αγώνα υπήρξε η σπουδάζουσα νεολαία. Περασε στο λαό το σύνθημα ότι με ενότητα και πάλη θα κέρδιζε την ελευθερία του. Ο λαός τρόχιζε την οργή του και το Νοέμβριο του 73 έδωσε απάντηση. Το αίμα που χύθηκε στο Πολυτεχνείο είχε ως αποτέλεσμα την κατάλυση των τυράννων.

47 χρόνια μετά η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γιορτάζεται και θυμίζει. Ίσως βεβαια διαφορετικά από τότε γιατί οι καιροί άλλαξαν. Η επέτειος αναζητά το σημερινό συμβολισμό της μέσα στη σημερινή "θολούρα'' και στα προβλήματα. Ζητά αντίσταση στον αυταρχισμό,στη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών,στη χειραγώγηση της κοινωνικής  συνείδησης. Ζητά μια συμμετοχική δημοκρατική κοινωνία. Ας την κάνουμε σήμερα πράξη.