Όταν ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την 132 Σ.Μ. Αγρινίου

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Μια ιστορική επίσκεψη πραγματοποίησε τον Ιούνιο του 1985, ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, στην 132 Σμηναρχία Μάχης, που έδρευε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου (ΝΑΤΟ) ένα αεροδρόμιο που τα τελευταία χρόνια έπαψε να είναι ¨μάχιμο¨ και επιχειρησιακά ενεργό.

Η τοπική εφημερίδα «Ελεύθερος» 35 χρόνια πριν, φιλοξενούσε στις σελίδες της σχετικό άρθρο, στις 15 Ιουνίου 1985  όπου έγραφε τα εξής:

«Με την ιδιότητα του υπουργού της Εθνικής Άμυνας, ο Πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Γεωργ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη βάση της 132 Σ.Μ.

Τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αμυνας, υποδέχθηκε ο Διοικητής της βάσης Αντισμήναρχος κ. Γιάννης Κόλλιας και Αξιωματικοί της Μονάδας.

Τον κ. Πρωθυπουργό συνόδευαν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη.

Μετά την αναφορά που του έδωσε ο Διοικητής κ. Κόλλιας, επισκέφθηκε τη Λέσχη Αξιωματικών, το εστιατόριο και τους χώρους διαβίωσης του στρατεύσιμου προσωπικού και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επισκέφθηκε επίσης το θερινό εστιατόριο των Σμηνιτών όπως επίσης και τη βιβλιοθήκη τους.

Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του, κατενθουσιασμένος απο την άρτια οργάνωση, ευχαρίστησε το Διοικητή της Σμηναρχίας, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια και στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, που εφαρμόζει πιστά, και με ενθουσιασμό το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, που αφορά τη διαβίωση του στρατεύσιμου προσωπικού».

Να θυμίσουμε ότι η βάση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, το 2014 υποβαθμίστηκε εκ νέου σε Αεροπορικό Φυλάκιο, υπαγόμενο διοικητικά από τον Αύγουστο του 2018, στην 131 Σμηναρχία Μάχης, στο Άκτιο.

Έτσι το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου δεν ξαναδέχτηκε επισκέπτες κατά τον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας τον Νοέμβριο, γεγονός που λύπησε και απογοήτευσε την τοπική κοινωνία, θέτοντάς το πλέον σε τροχιά αδράνειας και λήθης...

Κείμενο-έρευνα: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

- Αρχείο Εφημερίδας «Ελεύθερος», Σάββατο 15 Ιουνίου 1985 (αρ. φύλλου 508) - Αρχείο Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.