Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Νόσος Crohn και Ελκώδη κολίτιδα - οι αόρατες αναπηρίες» διοργάνωσε σήμερα τo ΙΝΦΕ Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.
Ομιλητές στην εκδήλωση του Σωματείου Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα ήταν οι:
α)Τσολιάς Χρυσόστομος, Επιμελητής Β΄, Γαστρεντερολόγος ΓΝΑ
Θέμα: «Νόσος Crohn - Ελκώδη Κολίτιδα, θεραπεία – παρακολούθηση».
β) Κουτσογούλας Νικόλαος, MC Γενικός Χειρουργός στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
Θέμα: «Η χειρουργική αντιμετώπιση φλεγμονοδών εντερικών νόσων – Πότε πρέπει να χειρουργούμε και γιατί».
γ) Γκέρκη Ελευθερία, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Θέμα: «Ο ρόλος της διατροφής στη νόσο Crohn».
δ) Σιάσου Πολυξένη, Κλινικός Ψυχολόγος Msc
Θέμα: «Τα έντερα ως δεύτερος εγκέφαλος – Η σύγχρονη προσέγγιση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ατόμων με νόσο crohn και ελκώδη κολίτιδα, καθώς και η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος.
Ο Αντιπερειφεριάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης δήλωσε τα εξής: «Από την πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου συλλόγου ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας Αιτωλοακαρνανίας!
Είχα τη χαρά παραβρεθώ, καθώς και την τιμή να συνδράμω εδώ και μήνες, στην προσπάθεια φίλων να αναδείξουν τη δική τους φωνή, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα των χρόνιων παθήσεων.
Εξαρχής ήταν κοινή μας πεποίθηση, ότι για κάθε περιοχή υπάρχουν ιδιαίτερα ανθρωπογεωγραφικά και υγειονομικά δεδομένα, για αυτό και πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη τοπική στόχευση και εκπροσώπηση.
Η στήριξή μας είναι σαφής και διαρκής, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πλέον μονόδρομος!»
Επίσης σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα Υγείας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος ανέφερε τα κάτωθι: «Πάνω από 5.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως και μεταξύ αυτών περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες ζουν με τη νόσο Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα , παθήσεις που είναι γνωστές ως Ιδιοπαθή ,Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού ώστε ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά».