«Ωδή στην Τριχωνίδα»: Τραγούδι με ερμηνεύτρια την Γεωργία Τριανταφύλλου

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Οι στίχοι του τραγουδιού ξεκίνησαν να γράφονται από τον Παντελή Φλωρόπουλο όταν ο ίδιος αγναντεύοντας για ώρα την θεϊκή εικόνα της λίμνης Τριχωνίδας από το βουνό του Παναιτωλικού, ένας αετός πέταξε από πάνω του, καλύπτοντας με τον ίσκιο του μεγαλόπρεπα όλο το πλάτος του αυτοκινητόδρομου μπροστά. Το ερώτημα “Πώς έβλεπε τάχα την Τριχωνίδα ο αετός από την κορυφή του Παναιτωλικού;” γέννησε το ποίημα που πήρε τον τίτλο “Ωδή στην Τριχωνίδα”.

Η συνέχεια δόθηκε όταν ο Κωνσταντίνος Σαμψών διάβασε τυχαία στο διαδίκτυο το ποίημα αυτό και εντυπωσιασμένος από τους στίχους θέλησε να το μελοποιήσει και να το κάνει τραγούδι.

Το έργο είχε την ευτυχή κατάληξη να ολοκληρωθεί με την συμμετοχή της σοπράνο Γεωργίας Τριανταφύλλου στην ερμηνεία.

Δείτε στο youtube το βιντεοκλίπ: https://www.youtube.com/watch?v=Ojgh87G31OI&feature=emb_logo

 

Επτά μουσικές συνθέσεις είναι το σύνολο του έργου αυτού, εκ των οποίων τρεις διαφορετικές ενορχηστρώσεις του τραγουδιού και τέσσερις ορχηστρικές. Μπορείτε να ακούσετε όλες τις μουσικές συνθέσεις στο παρακάτω βίντεο στο youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=EaWS8w9pl8U

 

Συντελεστές

Βιντεοληψία πραγματοποίησαν ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης και φωτογράφηση ο  Πάνος Καλτσάς. Το εικαστικό επιμελήθηκε ο ζωγράφος Χρήστος Παπανίκος. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας και συγκεκριμένα στις περιοχές: Αμπάρια, Καινούργιο, Ντουγρή, Βαρειά, Μυρτιά, Φωτμού και Πετροχώρι με την βοήθεια και συμπαράσταση των, Γιώργου Λάμπρη (Κτήμα “Πιθάρι”), Κοσμά Τασούλη (Πολυχώρος αναψυχής “Αρχοντικό της Λίμνης”), Χρήστου Κωνσταντόπουλου (Ξενοδοχείο “‘Ελλη”) και Κώστα Ξηροκώστα (Καφέ-Ψητοπωλείο “Η Ντουγρή”).

Η δήλωση του Παντελή Φλωρόπουλου: «Η "Ωδή στην Τριχωνίδα" γεννήθηκε από μια εικόνα που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου και δεν θα φύγει ποτέ. "Αποκαλύφθηκε" το 2001, όταν αγνάντεψα την Τριχωνίδα από την κορυφή της Κυραβγένας και την είδα όπως δεν την είχα ξαναδεί: Με τα μάτια του αετού. Ακούγοντας στην συνέχεια τα δικά μου ποιητικά λόγια μ' αυτή την θεσπέσια φωνή, της Γεωργίας Τριανταφύλλου, αισθάνθηκα ευτυχία και βεβαίως τιμή. Οι τρεις περίπου ώρες που δουλέψαμε μαζί στο στούντιο του εκπληκτικού Νίκου Καλαμπαλίκη (κι άλλες δύο στην πρώτη συνάντηση, πέντε) για μένα ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που στο εξής θα θυμάμαι πάντα. Ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο Σαμψών που του άρεσε τόσο η "Ωδή στην Τριχωνίδα" και της έβαλε αυτή την ωραιότατη μουσική. Τον ευχαριστώ επιπλέον γιατί ήταν αυτός η αιτία να γνωρίσω αυτή την θεραπαινίδα των Μουσών, την Γεωργία Τριανταφύλλου, και να συνεργαστώ μαζί της, φωνή που ο Νίκος Καλαμπαλίκης παραλλήλισε - και συμφώνησα - μ' εκείνη της Νάνας Μούσχουρη! Μια φωνή που λες και κατεβαίνει ρέοντας από τον ουρανό για να συναντήσει το γήινο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι ένα τραγούδι για την αγαπημένη Τριχωνίδα. Μπορεί να είναι κι ένας ύμνος. Για μένα είναι βίωμα. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η Γεωργία Τριανταφύλλου που ζει στην πόλη, κοντά μας, είναι κόσμημα για το Αγρίνιο. Είμαστε πολύ τυχεροί που την έχουμε».

Η δήλωση της Γεωργίας Τριανταφύλλου: «Λατρεύω την ηχογράφηση, ειδικά όταν πρόκειται για συνεργασίες, στις οποίες βασικό ρόλο παίζουν τόσο αξιόλογοι άνθρωποι! Αγαπητέ μου Νίκο Καλαμπαλίκη είσαι κορυφαίος ηχολήπτης! Ευχαριστώ τον πολυπράγμονα Κώστα Σαμψών για την επιλογή της ερμηνείας μου στο νέο μουσικό του έργο και τον αξιολογότατο δημοσιογράφο και άνθρωπο του πνεύματος Παντελή Φλωροπουλο, για τους αξεπέραστους στίχους του ποιήματός του. “Ωδή στην Τριχωνίδα” λοιπόν!!!».

Η δήλωση του Κωνσταντίνου Σαμψών: «Μια τυχαία ανάγνωση του ποιήματος ”Ωδή στην Τριχωνίδα” σε ένα άρθρο στο Ιντερνετ μου γέννησε αυτόματα την ανάγκη να το ντύσω μουσικά και να το κάνω γνωστό στον κόσμο. Αφού πήρα το ΟΚ από τον Παντελή Φλωρόπουλο, ξεκίνησα να το δουλεύω. Στην πορεία συνάντησα επίσης τυχαία σε μια εκδήλωση (συγκεκριμένα στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ στο Αγρίνιο) την υψίφωνο Γεωργία Τριανταφύλλου σε καλλιτεχνική δράση και αυτόματα, συνειρμικά, μου γεννήθηκε η ιδέα ότι θα ήταν η πιο κατάλληλη για την ερμηνεία του συγκεκριμένου τραγουδιού. Αποδέχθηκε την πρόταση και ήταν μεγάλη μου χαρά όταν διαπίστωσα ότι αυτές οι επιλογές οδήγησαν στο εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα».

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

Στίχοι: Παντελής Φλωρόπουλος

Μουσική: Κωνσταντίνος Σαμψών

Ερμηνεία: Γεωργία Τριανταφύλλου

Σκηνοθεσία – Επεξεργασία βίντεο : Κωνσταντίνος Σαμψών

Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σαμψών

WebSite: https://kSamson.gr

e-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

facebook: Konstantin.Samson

Youtube: kSamsonHDV  & kSamsonVideos

 

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Όταν διψάει ο Θεός, τα δυο του χέρια απλώνει

– Αράκυνθο και Παναιτωλικό – τα δυο βουνά σιμώνει

μια χούφτα κάνει θεϊκή, τη λίμνη Τριχωνίδα,

πίνει νερό, δροσίζεται. Πολλές φορές τον είδα.

 

Αράκυνθος και Παναιτωλικό είναι τα δυο Του χέρια

τα πόδια Του πατούν στη γη κι ο νους Του είναι στ’ αστέρια

κι η Τριχωνίδα η θεϊκή μια χούφτα για να πίνει

να ξεδιψάει ο Θεός μες του Φωτός τη δίνη.

 

Αυτό σημαίνει “Τριχωνίς”: Χοάνες τρεις ή Πύλες,

να ρθουν, να φύγουν οι θεοί από υπερκόσμιες στήλες.

Κι όταν μια μέρα θα φανούν οι στρόβιλοι στα ουράνια

στην αμμουδιά της θα ριγούν καλάμια, ιτιές, πλατάνια.

 

Δεν διάλεξα στην όχθη της να γεννηθώ στην τύχη

θαρρώ πως ήρθα πορθητής για να γκρεμίσω τείχη

να διαλύσω την αχλή που την ψυχή κλειδώνει

και δεν αφήνει για να δει το Φως που την υψώνει.

 

Όταν διψάω τώρα εγώ, τα δυο μου χέρια απλώνω

– Αράκυνθο και Παναιτωλικό – τα δυο βουνά σιμώνω

μια χούφτα κάνω θεϊκή, τη λίμνη Τριχωνίδα,

πίνω νερό, δροσίζομαι, σαν το Θεό που είδα.