«Μαγειρεύουμε ... Χορεύοντας!» με συνταγή Καλυβιώτικη

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Το Χορευτικό Τμήμα Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος», συμμετέχει στον διαγωνισμό χωρίς νικητές με παραδοσιακή μαγειρική που διοργανώνει ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και η International Action Art, προτείνοντας την τοπική πατροπαράδοτη μπρεκόπιτα ή μπρέκι!  

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και η INTERNATIONAL ACTION ART ανακοινώνουν διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής. Ένας διαγωνισμός με όλους τους συμμετέχοντες νικητές! Προσκαλούμε συγκροτήματα και συλλόγους παραδοσιακών χορών να καταθέσουν την δική τους μαγειρική παραδοσιακή πρόταση του τόπου τους. Η συνταγή μπορεί να είναι μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή ή μια ευφάνταστη μοντέρνα συνταγή βασισμένη σε μια παραδοσιακή. Μετά το πέρας της επικινδυνότητας και την επαναφορά μας στην κανονικότητα, ο Όμιλος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων θα διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων παντρεύοντας την μαγειρική και τον χορό με την παράδοση με τους συμμετέχοντες συλλόγους στον διαγωνισμό.

Επίσης θα εκδοθεί βιβλίο με τις συνταγές όλων όσων θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό με ένθετο cd με παραδοσιακά τραγούδια που θα προταθούν από τους συμμετέχοντες συλλόγους.

Μαγειρικές και μυρωδιές από όλη την Ελλάδα. Κρατάμε την παράδοση ζωντανή, προωθούμε τον πολιτισμό καθώς και τα παραδοσιακά εκλεκτά προϊόντα της πατρίδας μας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 2104967757, στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και στην κυρία Θωμαή Δροσάτου, Διευθύντρια Φεστιβάλ του Ομίλου. 6986631329

Συνταγή μπρεκόπιτας (μπρέκι) από τα Καλύβια Αγρινίου

Η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη κοτόπιτα ή αλλιώς όπως την λένε στα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας  μπρεκόπιτα. Την έφτιαχναν παραμονή πρωτοχρονιάς στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και την έκοβαν μετά την αλλαγή του χρόνου. Το πρώτο κομμάτι ήταν του Χριστού, της Παναγίας και του πολιούχου του χωριού μας, Άγιο Νικόλαο, ακολουθούσαν μετά ένα ένα τα μέλη της οικογένειας και όποιος έβρισκε το φλουρί που τότε ήταν μια δεκάρα, ήταν τυχερός για όλο τον χρόνο!

Φτιάχνουμε τη ζύμη για να ανοίξουμε φύλα, ενώ παράλληλα βράζουμε την κότα ή κοτόπουλο, με κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αλάτι. Μόλις βράσει πολύ η κότα, την βγάζουμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το ζωμό.

Βάζουμε πιπέρι και ρίχνουμε αλεύρι καλαμποκίσιο, τόσο όσο ώστε να γίνει χυλός. Χτυπάμε 3-4 αυγά και τα ρίχνουμε στο χυλό.

Ξεψαχνίζουμε την κότα και βάζουμε τα κομματάκια ψαχνό (χωρίς κόκαλα) στο χυλό.

Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί δυο φύλα που έχουμε ανοίξει εμείς, ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, σκεπάζουμε με άλλα δυο φύλα, βουτυρώνουμε και το ψήνουμε.

Νωρίτερα μην ξεχάσουμε να βάλουμε στο χυλό το τυχερό φλουρί.

Συγχαρητήρια σε όλους και του χρόνου ακόμη καλύτερα!