Συνέντευξη με την Χριστιάννα Μάμαλη Γ.Γ. Ομοσπονδίας Θαλάσσιου Σκι (video)

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ξεκίνησε από χθες στην τεχνητή λίμνη Στράτου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι με τους προκριματικούς των αγωνισμάτων με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από την Ελλάδα και την Κύπρο, μια σημαντική διοργάνωση που γίνεται στον τόπο μας, δυστυχώς όμως χωρίς την παρουσία θεατών.

Η κυρία Χριστιάννα Μάμαλη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλάσσιου Σκι, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, μίλησε αναλυτικά για αυτή την αθλητική διοργάνωση και τους στόχους της Ομοσπονδίας:

«Σε αυτή την διοργάνωση συμμετέχουν όλοι οι αθλητικοί όμιλοι της χώρας και επιπλέον η Κυπριακή ομάδα. Έχουμε 55 συμμετοχές για τα 3 αγωνίσματα το σλάλομ, τις φιγούρες και τα άλματα και κάνουμε οργανωτικά ότι καλύτερο ώστε ο φίλαθλος κόσμος να αγκαλιάσει αυτή την διοργάνωση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προκριματικούς και τελικούς των αγωνισμάτων μέχρι και την Κυριακή (2/8) που ολοκληρώνεται η διοργάνωση.

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο για το θαλάσσιο σκι υπάρχει η έγκριση της ΓΓΑ για παρουσία θεατών υπό προϋποθέσεις, αλλά το γενικό πρωτόκολλο το απαγορεύει, οπότε εμείς σαν ομοσπονδία προσπαθήσαμε να το τηρήσουμε αυτό και γι΄ αυτό δεν υπάρχουν πολλοί θεατές.

Τις τελευταίο διάστημα συνάντησα τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους αντιδημάρχους Αγρινίου και πρέπει να ομολογήσω ότι, βρήκα πολύ θετική ανταπόκριση, διότι του χρόνου η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι έχει αναλάβει την διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών.

Είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με συμμετοχή 23-25 χωρών και έναν μέσο όρο 6 συμμετεχόντων αθλητών από κάθε κράτος, συν συνοδοί και αρχηγοί ομάδων, προπονητές και παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή.

Έτσι λοιπόν από όλες τις τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια) βρήκα θετική ανταπόκριση για να βοηθήσουν σε αυτή την διοργάνωση, ώστε να εξελίξουμε τον χώρο, να γίνει σωστός ο υδάτινος στίβος, γιατί αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα, μεγαλύτερο εξ αυτών τα καλάμια και εντέλει να μείνει κάτι στην περιοχή, διότι αν κάνουμε ένα επιτυχημένο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τότε θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό, με τον αθλητικό τουρισμό… Για παράδειγμα, οι βόρειες χώρες της Ευρώπης, που έχουν άσχημες καιρικές συνθήκες και θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μετά τους αγώνες προπονητικά campus με ξένους αθλητές και θα ήταν δυνατόν να υπάρχει ανάπτυξη σε μόνιμη βάση του αθλητικού τουρισμού.

Απαιτείται όμως για να επιτύχει το εγχείρημα αυτό, μια συνολική προσπάθεια και στήριξη και από την τοπική κοινωνία, δηλ. να ¨αγκαλιάσουμε¨ το άθλημα, να έρθουν οι θεατές, να υπάρχουν εθελοντές, να βρεθούν οι χορηγοί και βέβαια όπως ανέφερα να συνδράμουν από την πλευρά τους ο Δήμος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Εμείς σαν Ομοσπονδία έχουμε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει στο τεχνικό κομμάτι, αλλά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για το άθλημα του Θαλάσσιου Σκι είναι πολύ περιορισμένες τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως  λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.

Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, χρειαζόμαστε βοήθεια σε χρηματοδοτήσεις, σε υλικό εξοπλισμό αλλά και στη δημιουργία υποδομών και έργων, ώστε να αναπτυχθεί το Θαλάσσιο Σκι, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

https://www.youtube.com/watch?v=rpN4Pt5CKmw&feature=emb_logo