Τιμήθηκε η 76η Επέτειος Μνήμης των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών στα Καλύβια

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Τελέσθηκε σήμερα σε κλίμα συγκίνησης στα Καλύβια, από τον Δήμο Αγρινίου και Αντιστασιακές  Οργανώσεις, το  Επίσημο Μνημόσυνο  στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών της Γερμανικής Κατοχής την 31η  Ιουλίου 1944,  στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου.

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο εψάλη νωρίτερα επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών στον τόπο θυσίας, όπου και βρίσκετε το Μνημείο των Πεσόντων αγωνιστών, ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κύριος Σωτήρης Κολοβός, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας  και  στην παρακαταθήκη των αγώνων που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εβδομήντα  έξι χρόνια μετά διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους. Θα είναι πάντα η γέφυρα του χθες με το σήμερα, θα είναι αυτό που σε ολόκληρο τον κόσμο λένε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Ακολούθως διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, τοπικών συλλόγων και συγγενών των θυμάτων.

Η Χορωδία Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» απέδωσε μελοποιημένο ποίημα του Χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου, υπό τον τίτλο «Καλοκαιριά ΄44» αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων.

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Γιάννης Φαρμάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Χρήστος Ζαρκαβέλης, Μαρία Παπαγεωργίου και Σωτήρης Κολοβός, ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομάτης, ο αναπλ. Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Ακαρνανίας, Δημ. Γαλαζούλας, ο Διοικητής της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Αγρινίου, Ευστρ. Πετράκης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι  Παν. Γιαννιώτης, Κωνστ. Ζώης και Γ. Καραμητσόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα» Νικολέτα Στρατοπούλου, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων, Φώτης Τριανταφυλλάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σταμνάς "Αγία Αγάθη"  Γεωργία Κορδόση, συγγενείς των θυμάτων και αρκετός κόσμος.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου.