Συμμετοχή του ΤΟΕΒ Καλυβίων στις «Ενεργειακές Κοινότητες»

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Την συμμετοχή στο υπό διαμόρφωση θεσμικό  πλαίσιο που ετοιμάζει  η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε  συνεργασία  με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ) για την υλοποίηση της καινοτόμας πρότασης  για σύσταση «Ενεργειακών Κοινοτήτων» αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Καλυβίων Αγρινίου.

Έπειτα από την πρόσκληση που απηύθυνε η Περιφέρεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ που συνεδρίασε την Παρασκευή 10/7 αποδέχθηκε την πρόσκληση και την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό.

Το πρακτικό του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Καλυβίων αναφέρει συγκεκριμένα:

ΠΡΑΞΗ 13/2020

«Καλύβια σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 18:00 συνήλθαν σε συνεδρίαση τα μέλη του Δ/κου συμβουλίου προκειμένου να συζητήσουν τα πιο κάτω θέματα

1. Συμμετοχή σε ενεργειακές Κοινότητες

Επί του πρώτου θέματος:

Ο Πρόεδρος κάνει γνωστό στα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, όπου και ενημερωθήκαμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προτίθεται να προχωρήσει τη διαδικασία δημιουργίας και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων εντός των ορίων της.

Το συμβούλιο έπειτα από συζήτηση αποφασίζει και ψηφίζει ομόφωνα ότι επιθυμούμε εξ ολοκλήρου τη συμμετοχή του ΤΟΕΒ Καλυβιών στις ενεργειακές κοινότητες.

Αφού δεν υπάρχει άλλο θέμα τελειώνει η συνεδρία και υπογράφεται το παρόν».

Να σημειώσουμε ότι, με το Πρόγραμμα Ενεργειακών Κοινοτήτων και μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κ.λ.π.), αφενός  επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι Οργανισμοί  ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορέσουν να  εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών  τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Με την πρόταση που έχει διαμορφωθεί  από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα επιτευχθεί η  μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι Οργανισμοί  να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα συντηρήσεων και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αλλά και οι  αγρότες να εξοικονομήσουν  χρήματα και τα  προϊόντα τους να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά.