Τα μηνύματα της ηγεσίας για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι με  βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID–19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», ματαιώνονται και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, καθώς επίσης όλες οι επετειακές παρελάσεις στο πλαίσιο εορτασμού τοπικών επετείων απελευθέρωσης πόλεων, μέχρι τις 12 Απριλίου 2020.

Επίσης, δεν θα τελεστούν Δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς, δεν θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις, για προληπτικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Δείτε τα μηνύματα της ηγεσίας για την Εθνική επέτειο

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε μήνυμά του για τη φετινή εθνική επέτειο, αναφέρει τα εξής:

«Οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν φέτος, ακυρώνουν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εθνικής παλιγγενεσίας. Δεν ακυρώνουν όμως την ιστορία και την περηφάνια μας. Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία, αναδεικνύεται ένας νέος πατριωτισμός και ένας διαφορετικός, ίσως και πιο ουσιαστικός, τρόπος να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα. Είναι ο πατριωτισμός της σύγχρονης πανεθνικής αντίστασης σε έναν αόρατο εχθρό αλλά και της διαφύλαξης της υγείας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα φέτος, ας μην υπάρξει σπίτι και μπαλκόνι χωρίς τη γαλανόλευκη! Ας κρατήσουμε όλοι ψηλά αυτό το σύμβολο λευτεριάς, ενότητας και νίκης. Μέχρι τη τελική νίκη… Για να μπορέσουμε την επόμενη χρονιά να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με την πιο μεγάλη λαμπρότητα, τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Από καρδιάς, χρόνια πολλά και καλά!».

 

Σε μήνυμα του για την επέτειο της 25 Μαρτίου, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, αναφέρει τα εξής:

«Η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου συμπίπτει φέτος με μια κρίσιμη και πρωτόγνωρη κατάσταση για την πατρίδα και την κοινωνία.

Μας βρίσκει σε συνθήκες δοκιμασίας. Δοκιμασίας σε όλα τα επίπεδα. Απ’ την ατομική ευθύνη και τη συνείδηση του χρέους μας απέναντι στον συνάνθρωπο έως την αντοχή των κοινωνικών αξιών και κατακτήσεων μας.

Με ορόσημο την εθνική Παλιγγενεσία του 1821 η Ελλάδα πορεύθηκε και πορεύεται κοντά δύο αιώνες. Προτάσσοντας σε δύσκολες περιστάσεις πνεύμα ενότητας, δημιουργίας, αλληλοϋποστήριξης, αλληλεγγύης και συστράτευσης σε κοινούς σκοπούς. Αλλά και γενναίο φρόνημα, ομοψυχία, περηφάνια κι αξιοπρέπεια, προσήλωση στο δημοκρατικό καθήκον.

Σε μια παρόμοια συγκυρία βρισκόμαστε σήμερα. Σε μια μάχη. Και σε κάθε μάχη χρειάζονται διαρκής εμψύχωση κι εφόδια. Αυτό είναι το σημερινό χρέος της πολιτείας, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Να στηρίξει τους πολίτες και παράλληλα να τους προετοιμάσει για την επόμενη μέρα.

Με μέτρα πραγματικής στήριξης, κοινωνικής και οικονομικής, με αδιαπραγμάτευτη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με σχέδιο ώστε ν’ αποτραπεί ένας νέος κύκλος ανισοτήτων, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την διαφύλαξη του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, της ευημερίας και των κοινωνικών δομών μας.

Το 2021 θα είμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε διπλά την διπλή γιορτή μας. Τα 200 χρόνια απ’ την Επανάσταση και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 τόνισε:

«Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν αγώνα για Ελευθερία,  Ανεξαρτησία και Δικαιοσύνη. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη  όλων εκείνων οι οποίοι  επαναστάτησαν. Υποκλινόμαστε στις αδούλωτες ψυχές που, με «αρετήν και τόλμην», έκαναν το αδύνατο, την έννοια της Ελευθερίας συνώνυμη με την Ευθύνη.

Ήρθε η ώρα ν’ αναλάβουμε την ευθύνη μας. Να  γίνουμε άξιοι συνεχιστές του ιστορικού μας πεπρωμένου. Θα το πετύχουμε με πολλές μικρές επαναστάσεις.

Αν διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Αν αποκτήσουμε συναίσθηση της ατομικής ευθύνης.

Αν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη αλληλεγγύης.

Είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε για το «εμείς».

Κρατάμε ψηλά το φρόνημα. Κρατάμε ψηλά την ελληνική σημαία. Όπου  κυματίζει η γαλανόλευκη, εκεί υπάρχει η Ελλάδα, εκεί υπάρχουν οι Έλληνες, γενναίοι όπως πρώτα. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους  τους Έλληνες».

 

Μήνυμα της Χριστίνας Σταρακά για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου, είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και αυτογνωσίας. Αποτελεί διαρκές ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού, ένα διαχρονικό σύμβολο της πίστης του λαού μας στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Γι΄ αυτό και υποκλινόμαστε στους προγόνους μας που πίστεψαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτά τα ιδανικά ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Το δικό  μας χρέος, ως νεότεροι Έλληνες, που τιμούν και σέβονται την ιστορία  και την ελευθερία, είναι να συνεχίζουμε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας και με ίδιο υψηλό φρόνημα να διαφυλάττουμε την Εθνική ανεξαρτησία μας και να εγγυόμαστε την Ειρήνη στον ευαίσθητο γεωπολιτικό χώρο της Βαλκανικής.

Τιμούμε φέτος την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, την διπλή γιορτή του γένους μας, η οποία αναδεικνύει διδάγματα, αρχές και αξίες με ένα ιδιότυπο τρόπο, από τα σπίτια μας. Το 1821 ο πόλεμος ήταν απέναντι σε ένας ορατό εχθρό σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό έχοντας όμως ως όπλο την πίστη, την ομοψυχία και την Εθνική συνεννόηση, να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, όσο το δυνατόν ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Χρόνια πολλά σε όλους!!