Μια γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου, για τον κορονοϊό

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τον δικό του ευφάνταστο τρόπο βρήκε ο συμπατριώτης μας σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος, ο οποίος με ένα αξεπέραστο σκίτσο του στέλνει το ξεχωριστό μήνυμά του για τον κορονοϊό!

Εξαίρετος γελοιογράφος ο Χρήστος Παπανίκος, με άρτια τεχνική στο σχέδιο, αλλά και με περισσή ταπεινοφροσύνη, ευγένεια ψυχής και λεπτότητα, ξεχωρίζει στο χώρο του με τα καταπληκτικά του σκίτσα, που εντυπωσιάζουν. Μιλά έντονα, με χιούμορ αλλά και με γούστο μέσα από τη δουλειά του, όπου δημιουργεί και δρα με άψογο επαγγελματισμό.

Μάλιστα το συγκεκριμένο σκίτσο για τον κορονοϊό σχολιάζεται από αναγνώστη ως εξής στο facebook:

«Ελληνάρας αραχτός & light... με βλέμμα "όχου μωρέ αδερφέ... τι μου τσαμπουνάς"... το πόδι στο μαξιλάρι της ΕΕ...  με τη φραπεδιά...το κομπολόι... το μάτι και το θυμιατήρι... φεσωμένος με το χρέος... αλλά και με τον απαραίτητο Βελουχιώτη και Μαρξ!!! Συμπέρασμα... δεν έχουμε καμιά ελπίδα... θα πάμε άπατοι!»

Ο Χρήστος Παπανίκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο και πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στην τοπική σατιρική εφημερίδα «Αραμπάς». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το πολιτικό περιοδικό «Αντί». Έκανε εικονογραφήσεις για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», για παραμύθια και για εκπαιδευτικά βιβλία, του υπουργείου Παιδείας και των εκδόσεων Πατάκη. Συνεργάζεται με τον Παναιτωλικό, την τοπική εφημερίδα «Αναγγελία» και άλλα έντυπα του Αγρινίου.

Ο Χρήστος Παπανίκος συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες σκιτσογράφους. Με πηγαίο ταλέντο και αστείρευτη φαντασία που καλπάζει, κατάφερε με σκληρή δουλειά, να καταξιωθεί ως ένας απ’ τους πιο αξιόλογους εκπρόσωπους, της πολιτικής γελοιογραφίας σήμερα στην Ελλάδα.

Η γελοιογραφία και η σκιτσογραφία επιβεβαιώνουν το πασίγνωστο ρητό «μία εικόνα, χίλιες λέξεις». Και αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, φανταστείτε ένα σκίτσο με μια ευφάνταστη λεζάντα. Υπηρέτης της σάτιρας, ο Χρήστος χρησιμοποιεί εύστοχα τη δύναμη, της γελοιογραφίας, όχι για να κάνει τους αναγνώστες του να γελάσουν, αλλά, περισσότερο, για να τους προβληματίσει. Συνήθως, ένας καλός σκιτσογράφος είναι αυθάδης, ανατρεπτικός και προκαλεί το κατεστημένο. Ο Χρήστος τα καταφέρνει όλα αυτά μαζί με ένα ιδιαίτερα δηκτικό αλλά, ταυτόχρονα και γλυκό τρόπο.

Πληροφορίες από phivosnicolaides.blogspot.com