Ψηφίστηκε το ¨τέλος έργων¨ της ΔΕΥΑ στις Ενότητες του δήμου Αγρινίου

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, με τις ψήφους της παράταξης του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου (ψήφοι 19 προς 18), η εισήγηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑ Αγρινίου κ. Κιτσοπάνου, για την αναπροσαρμογή των τελών της ΔΕΥΑΑ για το 2020 και την επιβολή του “τέλους έργων” στις δημοτικές ενότητες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μιας και είχε προηγηθεί σχετική ενημερωτική σύσκεψη, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την εισήγηση.

Της συζήτησης , στο πλαίσιο της συνεδρίασης, προηγήθηκε η κατάθεση μιας σειράς ερωτήσεων από Συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, τέθηκε θέμα της χρηματοδότησης των Κοινοτήτων, της κατάστασης του γηπέδου Λεπενούς και των γηπέδων στην Μακρυνεία, καθώς και τα προβλήματα του οικισμού Ράχη στην περιοχή της Δ.Ε. Στράτου, αλλά και τις ανεργίες του δήμου με την ανακήρυξη του επομένου έτους ως “Έτους Χατζόπουλου”.

Αξιοσημείωτη ήταν η ερώτηση του Νίκου Καζαντζή, σχετικά με κατοίκους της περιοχής της Αγίας Παρασκευής του Αγίου Κωνσταντίνου, που λέγεται πολεοδομικά Ερυθραία, ενώ η Ερυθραία έχει άλλο όνομα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στις ακίνητες περιουσίες κατοίκων.

Το πρόβλημα μάλιστα παραδέχτηκε η αρμόδια διευθύντρια.

Ερώτηση τέθηκε και για την λειτουργία του κυλικείου του Γυμνασίου στο Καινούργιο, αλά και την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε δημοτικά κτήρια, ειδικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην ημερήσια διάταξη, ζητήματα ισονομίας και ισοπολιτείας, έθεσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κώστας Κιτσοπάνος, εισηγούμενος την επέκταση του τέλους έργων στις Δημοτικές Ενότητες, όπου σήμερα δεν ίσχυε. Η επέκταση όπως είπε είχε συμφωνηθεί να υλοποιηθεί το 2017 και σε σύμπνοια με το γράμμα του Συντάγματος για ισονομία μεταξύ των πολιτών. Ο κ. Κιτσοπάνος ζήτησε συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων στο πλαίσιο της “συνευθύνης” που, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τέλος πληρώνεται από τους δημότες του παλιού δήμου Αγρινίου και μέρος του έχει διατεθεί τα δυο προηγούμενα χρόνια σε έργα και παρεμβάσεις σε άλλες Ενότητες, κάτι που όπως τονίστηκε δεν πρέπει να συνεχίσει να γίνεται.

Πέραν πάντως της προτροπής του κ. Κιτσοπάνου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης “ξιφούλκησαν” κατά της εισήγησης του. Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ισονομία μεταξύ δημοτών διαφορετικών Ενοτήτων και χωριών, ενώ κατατέθηκαν ερωτήσεις σε τι ποσό αντιστοιχεί τον χρόνο αυτό το τέλος, το πως προσδιορίζεται κλπ.

Ερώτημα κατατέθηκε επίσης για το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε το τέλος τα προηγούμενα χρόνια και επιβάλλεται τώρα.

Εκφράστηκε ακόμη η απορία, γιατί στις περιπτώσεις της απαλλαγής των πολυτέκνων από το τιμολόγιο της ΔΥΕΑ, προαπαιτούμενο είναι η έγγραφη βεβαίωση του Συλλόγου Πολυτέκνων. Σαφώς αφέθηκε να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους. Άλλωστε αυτή η απαλλαγή είχε αποφασιστεί προεκλογικά το 2018 και τότε είχαν προκληθεί ξανά αντιδράσεις.

Στις παρεμβάσεις τους οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, διαφώνησαν με την επιβολή του “χαρατσιού” και εστίασαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένος εισπρακτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα πολλοί δημότες να μην αντιλαμβάνονται την υποχρέωση να πληρώνουν.

Τι είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων

“Δεν υπάρχει εισπρακτική πολιτική; Έχουν γίνει μελέτες που να αποδεικνύουν την ανάγκη επιβολής του τέλους; Μας λέτε να μην πειράξουμε το αποθεματικό, χωρίς να μας λέτε τι γίνεται με τις οφειλές. Τώρα προέκυψε η ανάγκη για το τέλος, ενώ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, χωρίς καμία μελέτη κάναμε γενναίες εκπτώσεις; Από τη μια τσέπη τα βάζουμε κι από την άλλη τσέπη τα παίρνουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε νοικοκύρεμα, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να μαζέψουμε αυτά που μας χρωστάνε” σημείωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση της η Χριστίνα Σταρακά.

Ο Στ. Καμμένος έκανε λόγο για “σφαλιάρα” σε βάρος των δημοτών, εκφράζοντας την απορία του για το αν έγινε εξορθολογισμός των δαπανών στην επιχείρηση, λέγοντας πως οι Σύμβουλοι έρχονται να μιλήσουν πάνω σε μια ειλημμένη απόφαση και επισημαίνοντας πως έτσι οδηγούνται σε έναν εκβιασμό. “Να πιέσουμε για τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν , να συνεργαστούμε σε αυτό , να εξασφαλίσουμε επαρκές και ποιοτικό νερό και μετά να μιλήσουμε για το τιμολόγιο”, είπε ακόμη ο κ. Καμμένος.

Ο Νίκος Καζαντζής, εξέφρασε την “συμπάθεια” του προς τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ, στον οποίον, όπως είπε “έλαχε ο κλήρος” , ενώ την ίδια στιγμή, “ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ και δήμαρχος Αγρινίου, απουσιάζει από την αίθουσα απαξιώνοντας το Συμβούλιο”. Ζήτησε να παραλάβει την οικονομοτεχνική μελέτη αλλά και τους πίνακες για την πορεία των ανεισπράκτων, ενώ ρώτησε και για το πλεόνασμα της επιχείρησης.

Ο Τίμος Παπανικολάου είπε πως η εύκολη λύση για μια επιχείρηση , είναι το χαράτσι στους δημότες και η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων. “Πήρε κανένας εργαζόμενος αύξηση αυτήν την περίοδο για να του επιβληθεί αύξηση στα τέλη 14%, γιατί τόση είναι η αύξηση με τον ΦΠΑ”, είπε ο κ. Παπανικολάου, συμπληρώνοντας πως δεν είναι λύση το κόψιμο της υδροδότησης ανεξαιρέτως για όσους δεν πληρώνουν.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μερμίγκης έκανε λόγο για άνιση και άδικη τιμολογιακή πολιτική ενώ έθεσε και το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Στο σημείο εκείνο, έδωσε διευκρινήσεις ο τεχνικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Κωστάκης, για να συνεχίσει ο κ. Μερμίγκης που έκανε μια αναδρομή και θέλησε να θυμίσει πως η παράταξη την οποία εκπροσωπεί στο Συμβούλιο αντιτάχθηκε και αποκάλυψε την επιβολή του τέλους του 80%. Το τέλος αυτό χαρακτήρισε “κλοπή” ο κ. Μερμίγκης για να δημιουργηθεί το αποθεματικό της ΔΕΥΑ.

Ο Γ. Καραμητσόπουλος τέλος, έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση , την οποία δεν πήρε επί πέντε χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή. “Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Αν θέλετε να γίνει συζήτηση να γίνει συνολικά”, σημείωσε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Συμβούλων και δευτερολογίες και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Γ. Παπαναστασίου, που θέλησε να εξηγήσει τους λόγους επιβολής του τέλους. Είπε πως η σημερινή δημοτική αρχή έκανε ενέργειες νοικοκυρέματος, υπενθυμίζοντας πως η υδροδότηση είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Επισήμανε ακόμη το ύψος του κόστους του ρεύματος, με την ΔΕΗ , να ανεβάζει τα τιμολόγια της, επιβαρύνοντας και την ΔΕΥΑ.

Σημείωσε ακόμη πώς υπάρχουν ανάγκες συνεχών παρεμβάσεων στις Δημοτικές Ενότητες και έκλεισε παρουσιάζοντας πίνακες σύγκρισης των τιμών νερού σε άλλους δήμους, θέλοντας να τονίσει την χαμηλή τιμή του νερού στον δήμο Αγρινίου.

Πηγή: agriniopress.gr