?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Κι όμως: Κάποτε στην λίμνη Λυσιμαχία υπήρχαν νησιά, όπου 100 Έλληνες νίκησαν 3000 Τούρκους!

Κι όμως: Κάποτε στην λίμνη Λυσιμαχία υπήρχαν νησιά, όπου 100 Έλληνες νίκησαν 3000 Τούρκους!

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Του Λίνου Υφαντή

Μία από τις πιο μεγαλειώδεις νίκες των Ελλήνων επαναστατών έναντι των Τούρκων έγινε σε δύο νησάκια που δεν υπάρχουν πια… Πρόκειται για τη “Λάμπρα” αριστερά και το νησί του Δοκιμίου δεξιά, στις 7 Απριλίου του 1825. Τότε στην περιοχή υπήρχε ένας υγροβιότοπος κεκαλυμμένος από άγρια βλάστηση.

Το δάσος αυτό όμως παίζει και έναν μεγάλο ρόλο στην ιστορία, ιδίως στις εμπόλεμες περιόδους: Χρησίμευε ως καταφύγιο για τους αμάχους σε καιρό πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίοδος της Β΄ πολιορκίας του Μεσολογγίου, όταν τα Οθωμανικά στρατεύματα υπό τον Ομέρ Βρυώνη πέρασαν από την πεδιάδα του Βραχωρίου. Εκεί 100 περίπου άμαχοι κατέφυγαν στο νησί του Δοκιμίου και 600 στο άλλο νησί, την “Λάμπρα”.

Οι Οθωμανοί υπό τον Βελλιάγκα, εισέβαλαν στη βαλτώδη περιοχή για να εξολοθρεύσουν τους αμάχους. Και στα δύο νησιά οι ένοπλοι αριθμούσαν μόλις τους 100.  Αυτοί αφού τους άφησαν να τους πλησιάσουν, εξολόθρευσαν περίπου 3000 από αυτούς. Βόλευε η πλούσια βλάστηση και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που είχαν. Αυτή έμεινε γνωστή ως μάχη της Λυσιμαχίας, η οποία κατάφερε να αποδυναμώσει τους επιτιθέμενους Οθωμανούς από τον Βορρά ενισχύοντας έτσι το ρόλο του Ιμπραήμ για την επικείμενη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Όπως και να χει, ο τόπος αυτός σήμερα, 2 αιώνες μετά, δεν έχει καμία σχέση, καθώς είναι μια απέραντη πεδιάδα. Τότε όμως ήταν νησάκια και βάλτος, που ήταν όμως καταφύγιο για εκατοντάδες καταδιωκόμενους. Ποιος θα περίμενε ότι εκεί οι Έλληνες επαναστάτες είχαν πετύχει μία από τις πιο μεγάλες νίκες στην Ελληνική επανάσταση;

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Θ. Θωμόπουλου, Το Αγρίνιο, 1954.

Προσπάθεια απεικόνισης (με επιφύλαξη)  με πράσινο χρώμα του Δάσους της Λυσιμαχίας που δέσποζε στην Αιτωλική Πεδιάδα και εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1940. Έφτανε ως τον σημερινό περίπου δρόμου Δοκιμίου-Καλυβίων και κάλυπτε όλη τη σημερινή έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Με μπλε είναι ο ποταμός Δίμικος, ύστερα από την τιθάσευση του, ο οποίος αποτελούσε υδάτινες διαδρομή ξυλείας.

Διακρίνονται τα δύο νησιά. Το δεξί ήταν η νήσος του Δοκιμίου και το αριστερό η “Λάμπρα”, κάτω από το σημερινό στρατιωτικό αεροδρόμιο και το Emileon, προς το Αγγελόκαστρο.