Τελετή Ορκωμοσίας Δημοτικής Αρχής Αγρινίου- Αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Ορκωμοσίας του Δημάρχου και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου «Άνεσις».

Οι αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Εν τω μεταξύ, στις 9 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Α’134/9.8.2019) το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε  στην Ολομέλεια της Βουλής την 8η Αυγούστου και περιλαμβάνει τις διορθώσεις στον «Κλεισθένη» για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας.

Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί πλέον το Νόμο 4623/2019.

Ενώ είχε κατατεθεί με 108 άρθρα, τελικώς περιλαμβάνει 121, εξαιτίας των εκπρόθεσμων Τροπολογιών που ενσωματώθηκαν στη συνέχεια.

Από αυτά, αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος είναι:

- τα άρθρα 1 έως και 18, που στην πλειοψηφία τους καταργούν διατάξεις του Κλεισθένη με τις οποίες είχαν αντικατασταθεί σημεία του Καλλικράτη,

- το 93 για τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειάρχη,

- το 98 περί αναστολής της παροχής κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή είτε ως μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή χρηματικής ποινής,

- το 114 με τις εννέα διατάξεις της Τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι καινούριο και θα εφαρμοστεί πρώτη φορά, καθώς αντικαταστάθηκε από τον «Κλεισθένη» (ν.4555/2018) και πρόσφατα τροποποιήθηκε από τη νέα Κυβέρνηση (ν.4623/2019). Ταυτόχρονα, σειρά προγενέστερων διατάξεων παραμένουν σε ισχύ.

Οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» για τις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4623

 Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα.

9 Αυγούστου 2019/Αρ. Φύλλου 134

Άρθρο 5 - Ρυθμίσεις θεμάτων Ο.Τ.Α

«5. Στην περίπτωση θέσης σε αργία μελών δημοτικών συμβουλίων ή συμβουλίων κοινοτήτων, περιλαμβανομένων και των προέδρων συμβουλίων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, εάν ο αριθμός των μελών που απομένουν είναι μικρότερος από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για την απαρτία, ο δήμαρχος, για τον μέχρι τη λήξη της αργίας χρόνο, καλεί αναπληρωματικούς συμβούλους της ίδιας εκλογικής περιφέρειας ή της ίδιας κοινότητας από τον συνδυασμό στον οποίο ανήκουν αυτοί που έχουν τεθεί σε αργία με τη σειρά της εκλογής τους.

Σε περίπτωση θέσης σε αργία προέδρων κοινοτήτων έως 300 κατοίκους, ο δήμαρχος για τον μέχρι λήξης της αργίας χρόνο καλεί τους αναπληρωματικούς τους.

6. Αν μείνουν κενές έδρες δημοτικών συμβούλων ή συμβούλων κοινοτήτων των συνδυασμών και δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συνδυασμού, ο Περιφερειάρχης προκηρύσσει, σε δύο (2) μήνες το αργότερο, την εκλογή τόσων συμβούλων όσες είναι οι κενές έδρες και ισάριθμων αναπληρωματικών.»

9. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

Η μη αποδοχή του αξιώματος του προέδρου, δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της κοινότητας.»

β. Η παράγραφος 2 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 καταργείται και οι επόμενες παράγραφοι αναριθμούνται αναλόγως.

γ. Η αναριθμηθείσα παράγραφος 4 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 τροποποιείται ως εξής:

«4. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, πρόεδρος ορίζεται ο επόμενος κατά σειρά σταυρών προτίμησης σύμβουλος του πρώτου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού και αν εξαντληθούν οι σύμβουλοι του πρώτου συνδυασμού, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των συμβούλων του δεύτερου συνδυασμού και ούτω καθεξής.»

δ. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 82 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«β) εισηγείται για την κατανομή του αναλογούντος στην κοινότητα ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259,»

ε. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«β) εισηγείται ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259,».

στ. Η παράγραφος 4 του άρθρου 40 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από το άρθρο 63 του ν. 4604/2019 (Α΄ 50), καταργείται.

Πληροφορίες από airetos.gr