?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Οι προτεραιότητες της ελληνικής κτηνοτροφίας για το 2019

Οι προτεραιότητες της ελληνικής κτηνοτροφίας για το 2019

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

γράφει ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Το 2018 έκλεισε µε την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα µε την αιγοπροβατοτροφία να έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής επιβίωσης, αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελµά τους.

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά οι σηµαντικότεροι είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και η µεγάλη µείωση των τιµών παραγωγού στο κρέας και στο γάλα, κυρίως στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και στο αγελαδινό. Ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία αντιµετωπίζει σήµερα τεράστια κρίση, µε δραµατική µείωση των τιµών παραγωγού.

Μέχρι το 2016, η τιµή στο πρόβειο γάλα κινούνταν σε επίπεδα κοντά στο 1 ευρώ/κιλό, ενώ σήµερα έπεσε στα 75-80 λεπτά το κιλό, για τον µεγαλύτερο όγκο της παραγωγής. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι µεγάλες γαλακτοβιοµηχανίες, που έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους, µέσω της συµπίεσης των τιµών παραγωγού και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος.

Θα ήθελα να επισηµάνω ότι πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι ξεπουλάνε τα ζώα τους, µην µπορώντας να συνεχίσουν το επάγγελµα, ενώ δεν έχουν πληρωθεί για το γάλα τους ακόµη και έναν χρόνο. Κινδυνεύουν άµεσα η αιγοπροβατοτροφία, το «βαρύ πυροβολικό» της κτηνοτροφίας µας, και η παραγωγή της φέτας, η οποία αποτελεί σηµαντικό επώνυµο εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα, µε αξία εξαγωγών 350 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι βασικότεροι στόχοι επικεντρώνονται σε 5 κυρίαρχους άξονες:

1) Μέτρα για την ανάταξη της κτηνοτροφίας: Ένα πρόγραµµα ανάταξης θα πρέπει να περιλαµβάνει µέτρα φορολογικών και άλλων ελαφρύνσεων, όπως απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων (στάβλοι, αποθήκες, χωράφια) από κάθε φόρο και κυρίως του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα του συµπληρωµατικού φόρου, επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης για τη ζωική παραγωγή στο 13%, ειδική ρύθµιση των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών – αγροτικών οφειλών και δηµιουργία εργαλείου χρηµατοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων ή τράπεζα ειδικού σκοπού.

Στις καθοριστικές προϋποθέσεις παραγωγικής ανάταξης της κτηνοτροφίας συµπεριλαµβάνονται το χτύπηµα των «ελληνοποιήσεων» εισαγόµενων ζωικών και άλλων προϊόντων και ο αυστηρός έλεγχος της εσωτερικής αγοράς, η θεσµοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασµού ύψους 15.000 ευρώ, η εξασφάλιση µε ειδική ρύθµιση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων, η δηµιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων, ο τοµέας των βοσκότοπων κ.ά.

2) Ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση και τη στήριξη νέων ανθρώπων στον κλάδο, όπως µε απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς για τα πρώτα πέντε χρόνια, απλούστευση των διαδικασιών ένταξής τους σε προγράµµατα, να ενισχυθούν για επενδύσεις σύγχρονων κτηριακών κατασκευών και υποδοµών, προσαρµοσµένων στα εδαφοκλιµατολογικά δεδοµένα της χώρας κ.ά.

3) Μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής της αιγοπροβατοτροφίας και της αγελαδοτροφίας, που συντελείται αυτή την περίοδο αναιτιολόγητα (κατακρήµνιση των τιµών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας). Κατοχύρωση της ποιότητας και της ονοµασίας των προϊόντων µας (π.χ. γιαούρτι, γύρος), καθώς και προώθηση και ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της κτηνοτροφίας στις διεθνείς αγορές.

4) Νέα ΚΑΠ µετά το 2020: Να µη µειωθούν τα διαθέσιµα κονδύλια στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ µετά το 2020, να µην υπάρξει σε καµία περίπτωση επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ µε τους δύο πυλώνες, να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα οδηγηθούν σε αυτούς που παράγουν, να διατηρηθούν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις µε αύξηση των κονδυλίων και να ενταχθούν σε αυτές η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία και η µελισσοκοµία. Προώθηση και στήριξη των καινοτοµιών, όπως είναι η ευφυής γεωργία.

5) Ανάπτυξη συνεργατισµού:

Νέο συνεταιριστικό πλαίσιο στην πορεία ανασυγκρότησης των συνεταιρισµών, ώστε να αποτελέσουν τον βασικό µοχλό αγροδιατροφικής ανάπτυξης.

Ενοποίηση συνεταιριστικού κινήµατος που σήµερα είναι διασπασµένο και δυνατότητα χάραξης κοινής αγροτικής συνεταιριστικής πολιτικής.

Ειδικότερα για τον Σύνδεσµο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), θα ήθελα να επισηµάνω ότι στους βασικούς στόχους µας είναι τα εξής:

Η ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ, την οποία ο ΣΕΚ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα και εργάστηκε επίµονα για τον σκοπό αυτόν, ώστε σήµερα να ετοιµάζεται η κατάθεση κοινού φακέλου µε τη συµµετοχή όλων των φορέων που εκπροσωπούν την παραγωγή, τη µεταποίηση και την εµπορία.

Η ίδρυση του Εθνικού Οργανισµού Κτηνοτροφίας µε τον διακριτικό τίτλο «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ», µε κύριο στόχο την προστασία και την προαγωγή της θέσης και της συµβολής της κτηνοτροφίας στην εθνική οικονοµία και στο κοινωνικό περιβάλλον της χώρας.

Πηγή: ypaithros.gr